Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię
Przepisy Tomasza Strzelczyka od dłuższego czasu cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Proste, tanie i smaczne dania sprawiają, że ciężko przejść wokół nich obojętnie. W sezonie letnim smakoszy szczególnie ucieszy znakomita orzeźwiająca surówka z ogórków. W wielu domach może nawet strącić z podium uwielbianą mizerię.
Lato jest okresem, w którym możemy wręcz "przebierać" w sezonowych owocach i warzywach. Warto wykorzystać ten czas nie tylko robiąc przetwory na zimę, ale również ciesząc się sezonowymi "darami natury" na naszych talerzach. Tradycyjnie uważa się, że doskonałym dodatkiem do klasycznego letniego obiadu jest mizeria, jednak czasem warto postawić na surówkę z ogórków w nieco innym wydaniu. Przepis Tomasza Strzelczyka z pewnością zaskoczy niejednego smakosza!
Orzeźwiająca surówka ze świeżych ogórków według przepisu Tomasza Strzelczyka
Lista składników na surówkę:
1 ogórek
1 czerwona cebula
mały pęczek cebuli dymki
1 ząbek czosnku
75 ml oliwy z oliwek
30 ml octu winnego
pół łyżeczki soli
1 łyżka miodu płynnego wielokwiatowego
100 g sera feta
Sposób wykonania:
Do miski wlej ocet winny, dobrej jakości oliwę z oliwek oraz płynny miód. Następnie, dodaj do nich sól oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.
Ogórka przekrój wzdłuż pozbawiając go gniazd nasiennych, a następnie pokrój go pod skosem na około centymetrowe plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a dymkę pod skosem.
Wrzuć warzywa do miski z sosem i dokładnie wymieszaj całość. Na sam koniec dodaj do surówki pokruszony ser feta. Smacznego!
Wskazówki:
Surówkę możesz doprawić do smaku np. świeżo mielonym pieprzem lub ulubionymi przyprawami.
Zadbaj o dobrej jakości oliwę, najlepiej aby pochodziła ona z pierwszego tłoczenia. Doskonale wpłynie to na smak dania.
Doskonałym dodatkiem do dania mogą być grzanki lub bagietka czosnkowa (przepis na tę drugą znajdziesz tutaj).
Miłośnikom tradycyjnej mizerii polecamy ten przepis. Dowiecie się z niego jak powinna wyglądać klasyczna wersja uwielbianego dania!
źródło: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Doskonała zupa owocowa z dodatkiem kisielu. Zachwyca konsystencją
Najprostsza włoska klasyczna carbonara. Przepis bez udziwnień
żródło: T.Strzelczyk "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" wyd. Znak