Smakosze.pl

instagram/@oddaszfartucha i canva/HandmadePictures

Orzeźwiająca surówka z ogórków według Strzelczyka. Od razu strąci z podium mizerię

21 Maja 2022

Autor tekstu:

Monika Dec

Przepisy Tomasza Strzelczyka od dłuższego czasu cieszą się ogromną popularnością wśród Polaków. Proste, tanie i smaczne dania sprawiają, że ciężko przejść wokół nich obojętnie. W sezonie letnim smakoszy szczególnie ucieszy znakomita orzeźwiająca surówka z ogórków. W wielu domach może nawet strącić z podium uwielbianą mizerię.

Lato jest okresem, w którym możemy wręcz "przebierać" w sezonowych owocach i warzywach. Warto wykorzystać ten czas nie tylko robiąc przetwory na zimę, ale również ciesząc się sezonowymi "darami natury" na naszych talerzach. Tradycyjnie uważa się, że doskonałym dodatkiem do klasycznego letniego obiadu jest mizeria, jednak czasem warto postawić na surówkę z ogórków w nieco innym wydaniu. Przepis Tomasza Strzelczyka z pewnością zaskoczy niejednego smakosza!

Orzeźwiająca surówka ze świeżych ogórków według przepisu Tomasza Strzelczyka

  • 1 ogórek

  • 1 czerwona cebula

  • mały pęczek cebuli dymki

  • 1 ząbek czosnku

  • 75 ml oliwy z oliwek

  • 30 ml octu winnego

  • pół łyżeczki soli

  • 1 łyżka miodu płynnego wielokwiatowego

  • 100 g sera feta

Sposób wykonania:

Do miski wlej ocet winny, dobrej jakości oliwę z oliwek oraz płynny miód. Następnie, dodaj do nich sól oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość dokładnie wymieszaj.

Ogórka przekrój wzdłuż pozbawiając go gniazd nasiennych, a następnie pokrój go pod skosem na około centymetrowe plasterki. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a dymkę pod skosem.

Wrzuć warzywa do miski z sosem i dokładnie wymieszaj całość. Na sam koniec dodaj do surówki pokruszony ser feta. Smacznego!

Wskazówki:

  • Surówkę możesz doprawić do smaku np. świeżo mielonym pieprzem lub ulubionymi przyprawami.

  • Zadbaj o dobrej jakości oliwę, najlepiej aby pochodziła ona z pierwszego tłoczenia. Doskonale wpłynie to na smak dania.

  • Doskonałym dodatkiem do dania mogą być grzanki lub bagietka czosnkowa (przepis na tę drugą znajdziesz tutaj ).

Miłośnikom tradycyjnej mizerii polecamy ten przepis . Dowiecie się z niego jak powinna wyglądać klasyczna wersja uwielbianego dania!

Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku
Inna niż wszystkie mizeria po kaszubsku

źródło: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

żródło: T.Strzelczyk "Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni" wyd. Znak

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Czytaj więcej >

Przepisy

Sałatka ziemniaczana Strzelczyka robi wrażenie. To prawdziwa bomba witaminowa
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]