Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków

Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków

Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków
canva/oksix; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Szukasz nietypowej surówki, która będzie zarówna smaczna, jak i wyrazista? Wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz łączy białą kapustą z ogórkami kiszonymi i delikatnie słodką czerwoną cebulką, a całość zwieńcza pysznym miodowo-musztardowym sosem. Sprawdźcie koniecznie.

Surówki potrafią być prawdziwymi bombami witaminowymi i o ile warzywa użyte do ich przygotowania nie pływają w majonezie, są też niezwykle zdrowe. Prezentowaliśmy wam już recepturę siostry Anastazji na specjał z buraczków i czerwonej fasoli. Dziś wrócimy do klasyki i zdradzimy patent na słodko-kwaśną surówkę z kapusty i ogórków kiszonych.

Przepis na wyborną surówkę Tomasza Strzelczyka

Składniki na surówkę:

  • 300 g białej kapusty

  • 5 niedużych ogórków kiszonych

  • 1 średnia cebula czerwona

  • pęczek natki pietruszki

Składniki na sos:

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka musztardy ziarnistej francuskiej

  • 2 łyżki delikatnego miodu

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy ją. Przenosimy ją do miski i solimy. Czerwoną cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w piórka. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a natkę pietruszki siekamy.

Warzywa dodajemy do kapusty. Musztardę, miód, ocet i olej łączymy, aż powstanie jednolita masa. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Surówkę podajemy do obiadu. Będzie pasowała np. do mielonych z czosnkiem i delikatnej kaszy pęczak.

Wskazówki:

  • Pokrojoną cebulę możecie przelać wrzątkiem na sicie. Dzięki temu będzie łagodniejsza w smaku.

  • Jeśli zastąpicie miód syropem klonowym, surówka będzie wegańska. Pamietajcie tylko, by wybrać odpowiednią musztardę.

Kapusta może być bazą do wielu pysznych surówek
Kapusta może być bazą do wielu pysznych surówek

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Książka Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, T. Strzelczyk wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram