Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków
Szukasz nietypowej surówki, która będzie zarówna smaczna, jak i wyrazista? Wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz łączy białą kapustą z ogórkami kiszonymi i delikatnie słodką czerwoną cebulką, a całość zwieńcza pysznym miodowo-musztardowym sosem. Sprawdźcie koniecznie.
Surówki potrafią być prawdziwymi bombami witaminowymi i o ile warzywa użyte do ich przygotowania nie pływają w majonezie, są też niezwykle zdrowe. Prezentowaliśmy wam już recepturę siostry Anastazji na specjał z buraczków i czerwonej fasoli. Dziś wrócimy do klasyki i zdradzimy patent na słodko-kwaśną surówkę z kapusty i ogórków kiszonych.
Przepis na wyborną surówkę Tomasza Strzelczyka
Składniki na surówkę:
300 g białej kapusty
5 niedużych ogórków kiszonych
1 średnia cebula czerwona
pęczek natki pietruszki
Składniki na sos:
1 łyżka octu
1 łyżka musztardy ziarnistej francuskiej
2 łyżki delikatnego miodu
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy ją. Przenosimy ją do miski i solimy. Czerwoną cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w piórka. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a natkę pietruszki siekamy.
Warzywa dodajemy do kapusty. Musztardę, miód, ocet i olej łączymy, aż powstanie jednolita masa. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.
Całość doprawiamy solą i pieprzem. Surówkę podajemy do obiadu. Będzie pasowała np. do mielonych z czosnkiem i delikatnej kaszy pęczak.
Wskazówki:
Pokrojoną cebulę możecie przelać wrzątkiem na sicie. Dzięki temu będzie łagodniejsza w smaku.
Jeśli zastąpicie miód syropem klonowym, surówka będzie wegańska. Pamietajcie tylko, by wybrać odpowiednią musztardę.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Książka Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, T. Strzelczyk wyd. Znak