Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy rosół wg. przepisu Karola Okrasy, dwa składniki zaskoczą każdego
canva.com/macniak; TRICOLORS/East News

Wyjątkowy rosół wg. przepisu Karola Okrasy, dwa składniki zaskoczą każdego

11 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Karol Okrasa jest znany ze swoich umiejętności kulinarnych oraz łatwości, z jaką przedstawia swoją wiedzę. Swojego czasu zaprezentował przepis na rosół aromatyzowany kardamonem i limonką, który pokazał przy okazji odwiedzania miejscowości Podwierzbie. W sieci znajduje się również inna receptura na tę zupę, która zawiera mięso z kaczki.

Karol Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy" odwiedził jakiś czas temu nadwiślańską miejscowość Podwierzbie, gdzie gotował specjalną wersję rosołu. Dodatkami nadającymi zupie wyjątkowego smaku były kardamon oraz limonki.

Innym bardziej tradycyjnym przepisem dzielimy się z kolei poniżej. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty, a wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki udkom z kaczki. Intensywny aromat tego mięsa przechodzi do wywaru i sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.

Przepis na rosół Karola Okrasy

Składniki:

  • 3 pietruszki

  • pół selera

  • 2 marchewki

  • por

  • cebula

  • 2 kacze udka

  • tusza kurczaka

  • 15 ml oleju roślinnego

  • 30 g świeżego lubczyku

  • 3 l zimnej wody

  • 5 g mielonego pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

Zacznij od wlania wody do garnka i wrzucenia do jeszcze zimnej mięso. Zagotuj całość na dużym ogniu, następnie zmniejsz jego moc i zbieraj szumowiny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Wszystkie warzywa pokrój w mniejsze kawałki, polej tłuszczem i dopraw pieprzem. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku, aż nabiorą złotej barwy. Upieczone, przełóż do garnka z mięsem.

Zupę gotuj przez 4 godziny. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj kolejną godzinę. Wyłów mięso i warzywa. Zupę podawaj z kawałkami mięsa. Smacznego.

Projekt bez tytułu (14)
undefined

Źródło: canva.com/macniak

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: garwolin24.com; kuchnialidla.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy