Wyjątkowy rosół wg. przepisu Karola Okrasy, dwa składniki zaskoczą każdego
Karol Okrasa jest znany ze swoich umiejętności kulinarnych oraz łatwości, z jaką przedstawia swoją wiedzę. Swojego czasu zaprezentował przepis na rosół aromatyzowany kardamonem i limonką, który pokazał przy okazji odwiedzania miejscowości Podwierzbie. W sieci znajduje się również inna receptura na tę zupę, która zawiera mięso z kaczki.
Karol Okrasa w swoim programie "Okrasa łamie przepisy" odwiedził jakiś czas temu nadwiślańską miejscowość Podwierzbie, gdzie gotował specjalną wersję rosołu. Dodatkami nadającymi zupie wyjątkowego smaku były kardamon oraz limonki.
Innym bardziej tradycyjnym przepisem dzielimy się z kolei poniżej. Sposób jego przygotowania jest banalnie prosty, a wyjątkowy smak uzyskuje się dzięki udkom z kaczki. Intensywny aromat tego mięsa przechodzi do wywaru i sprawia ogromną przyjemność podczas jedzenia.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Przepis na rosół Karola Okrasy
Składniki:
-
3 pietruszki
-
pół selera
-
2 marchewki
-
por
-
cebula
-
2 kacze udka
-
tusza kurczaka
-
15 ml oleju roślinnego
-
30 g świeżego lubczyku
-
3 l zimnej wody
-
5 g mielonego pieprzu
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
5 liści laurowych
Zacznij od wlania wody do garnka i wrzucenia do jeszcze zimnej mięso. Zagotuj całość na dużym ogniu, następnie zmniejsz jego moc i zbieraj szumowiny. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Wszystkie warzywa pokrój w mniejsze kawałki, polej tłuszczem i dopraw pieprzem. Ułóż je na papierze do pieczenia i piecz w piekarniku, aż nabiorą złotej barwy. Upieczone, przełóż do garnka z mięsem.
Zupę gotuj przez 4 godziny. Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj kolejną godzinę. Wyłów mięso i warzywa. Zupę podawaj z kawałkami mięsa. Smacznego.
Źródło: canva.com/macniak
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: garwolin24.com; kuchnialidla.pl