Smakosze.pl Przepisy Wykładam mięso do naczynia i zapiekam je pod ziemniakami. Ten obiad robi się sam, a smakuje, że palce lizać
YouTube/@HausgemachteRezepte

Wykładam mięso do naczynia i zapiekam je pod ziemniakami. Ten obiad robi się sam, a smakuje, że palce lizać

22 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz przepisu na obiad? Sprawdź prostą w przygotowaniu zapiekankę? Ta jest inna niż te, które jadłaś do tej pory. Jej smaku i aromatu nie da się zapomnieć.

Zapiekanka inna niż wszystkie

Zapiekanki wszelkiego rodzaju są bardzo popularne w naszych kuchniach. Można je robić na bazie ryżu czy makaronu. Mój przepis powstaje jednak z połączenia ziemniaków i aromatycznego mięsa. Poniżej przekonasz się, jakie to proste.

Do mielonego dodaję kilka prostych składników. Całość przykrywam puree i wkładam do piecyka. Ja odpoczywam, a obiad sam robi się w urządzeniu. Chcesz znać szczegóły? Znajdziesz je poniżej.

puree ziemniaczane.jpg
Canva / zkruger
Nie ma lepszych rogalików niż tych od siostry Anastazji. Ten przepis jest niemal legendarny

Te składniki przydadzą się do zrobienia zapiekanki

Zapiekanka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Nie będziesz Potrzebować wielu składników. Podobny przepis znajdziesz na kanale HausgemachteRezepte, skąd pochodzi pierwsze zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 600 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule czerwone
  • 30 g masła
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 1 marchew
  • 1 papryka czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól

Jak zrobić tę pyszną zapiekane?

Zacznij od umycia i obrania ziemniaków. Następnie pokrój je w mniejsze kawałki i ugotuj . W czasie gotowania się ziemniaków, obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę .

Marchew obierz, umyj i pokrój w cienką kostkę . Paprykę pokrój w kostkę. Ziemniaki powinny być już gotowe. Odcedź je, dodaj masło i rozbij . Mają mieć gładką konsystencję.

Na patelni rozgrzej oliwę. Zacznij od podsmażenia cebuli . Kiedy się zeszkli, dodaj marchew oraz paprykę. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę . Dołóż do smażących się warzyw.

Kiedy warzywa zmiękną, dodaj mięso. Dopraw pieprzem i solą. Do usmażonego mięsa i warzyw dorzuć pomidory z puszki .

Do ziemniaków dodaj jajko, sól oraz starty na małych oczkach tarki ser . Całość wymieszaj. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa z mięsem i równomiernie rozprowadź. Na to równomiernie wyłóż masę z ziemniaków..

Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni . Ziemniaki muszą być lekko przypieczone. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Sprawdź, jak zrobić naleśniki według przepisu babci oraz jak zrobić przepyszne ziemniaki do obiadu .

tłucznie ziemniaków.jpg
Canva/@Jannissimo
Przepis na te naleśniki mam z notatnika babci. Pyszniejszych nigdy nie jadłem
Zimą do pomidorowej dodaję garść tego składnika. Wiele osób by o nim nie pomyślało, a właśnie trwa sezon
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy