Zimą do pomidorowej dodaję garść tego składnika. Wiele osób by o nim nie pomyślało, a właśnie trwa sezon
Zupa pomidorowa jest na tyle znana, że nie trzeba jej nikomu przedstawiać. A co ty na to, gdybyśmy ją trochę zmodyfikowali i ulepszyli jej smak? Przeczytaj ten przepis i zachwyć swoją zupą. Sezonowy składnik pasuje do niej, jak ulał.
Zupa pomidorowa, a smakuje jakoś inaczej
Pogoda pod względem temperatur nas nie rozpieszcza. Warto więc przygotowywać posiłki, które nie tylko sycą, ale też rozgrzewają. Idealnie sprawdzą się zupy. Dostarczają nam potrzebnych witamin i składników odżywczych i zapewniają ciepło w zimowe dni.
Postaw na pomidorową. Zawiera sporo witamin z grupy A i C. Wspomagają budowanie odporności, a dodatkowo poprawia stan skóry.
Wrzucam liście laurowe do garnka i robię prosty syrop. Piję go całą zimę, już nie pamiętam, kiedy chorowałemCo to za składnik?
W przygotowaniu tej zupy kluczowym i poprawiającym smak składnikiem jest suszona żurawina. Ten owoc jest bogaty w antyoksydanty i zawiera sporo błonnika. Wspomaga leczenie przeziębienie i grypy, a to z całą pewnością przyda się okresie zimowym.
Składniki:
- 1,2 litr bulionu drobiowego
- 2 marchwie
- 2 litry wody
- 1 por
- ½ selera
- 200 g suszonej żurawiny
- 1 puszka krojonych pomidorów
- śmietana 12%
- sól
- pieprz
Jak zrobić zupę pomidorową z żurawiną?
Na średnim ogniu podgrzej bulion. W tym czasie obierz i umyj marchew, którą następnie pokroisz w talarki. Obierz seler i przekrój go na dwie części. Z pora odkrój zieloną część i dokładnie wypłucz jego liście. Pokrój go w paski.
Do gotującego się bulionu dodaj warzywa oraz dolej wodę. Żurawinę wypłucz w zimnej wodzie. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj żurawinę. Gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj i gotuj przez maksymalnie 10 minut. Rozgrzewająca i zdrowa zupa pomidorowa gotowa. Podawaj z makaronem i zachwycaj się smakiem. Sprawdź, jak zrobić syrop z liści laurowych oraz jak zrobić domową przyprawę do zup.