Wyliczyli, ile w tym roku kosztują produkty na grilla. Mamy niespodziewaną „Królową drożyzny”
Ceny produktów na grilla wzrosły w stosunku do poprzedniego sezonu. Podwyżka najbardziej widoczna jest w przypadku kaszanki. Entuzjaści tego przysmaku mogą poczuć się zaniepokojeni. W ostatnich latach jej cena zwiększyła się aż o 162 proc. Nie jest to jedyny produkt, za który zapłacimy więcej.
Ceny podczas majówki 2023 istotnie wyższe
Portal money.pl sprawdził, ile kosztują najpopularniejsze produkty na grilla. Ceny podane przez GUS obrazują stan na marzec bieżącego roku i najprawdopodobniej mogły jeszcze wzrosnąć, gdyż inflacja miesiąc do miesiąca wzrosła o 0,7 proc.
GUS podał, że w ostatnim roku wyroby podrożały mniej więcej o 5 zł. Cena kilograma kiełbasy wzrosła z 21,99 zł do 27,57 zł. Kilograma schabu — z 19,83 zł do 24,95 zł.
Za drób teraz zapłacimy 33,54 zł, podczas gdy w poprzednim roku było to tylko 25,37 zł. Podane kwoty to oczywiście średnia z wielu punktów sprzedaży.
Kaszanka ma najwyższą cenę
Jak podał dziennik.pl, majówką spokojnie cieszyć będzie mogło się mniej Polaków niż rok wcześniej. Winne będą wzrastające ceny żywności, ale też i benzyny, które ograniczą nasze podróżowanie.
W porównaniu ceny obecnej do roku 2015 przedstawionej przez jednego z posłów — który chciał pokazać, że obecny rząd zafundował nam nie lada drożyznę — bardzo wysoki wzrost w kategorii mięs zaliczyła kaszanka — aż 162 proc. Nie jest to produkt ekskluzywny, a na niejednym grillu może jej zabraknąć.
Dodatki do grilla też drożeją
Cebula jest teraz trzykrotnie droższa w porównaniu z rokiem 2015, musztarda o 117 proc. Nawet jeśli zerkniemy tylko na wzrost względem minionego roku zauważymy, że za ketchup czy musztardę właśnie zapłacimy około 1-2 złote więcej na 1 słoiczku. C hoć to niezbyt dużo, to gdy złożymy wszystkie podwyżki razem, okaże się, że z portfela uciekła nam już całkiem znaczna kwota.
Na naszej stronie znajdziecie przepisy na sosy do grilla , które pomogą choć trochę zaoszczędzić podczas majówkowego spotkania. Sprawdźcie koniecznie, jak zrobić tzatziki z dodatkiem kalarepy — pasują do wielu mięs. Z pewnością przyda się też patent Tomasza Strzelczyka na znakomity majonez .
Źródło: money.pl, gospodarka.dziennik.pl