Czym różni się mniszek od mlecza? Jeden ma potężne właściwości, drugi jest trujący
Czy wiecie, że mniszek lekarski i mlecz polny nie są tą samą rośliną? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnic. Nie pomaga fakt, że oba gatunku są do siebie łudząco podobne. Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat.
Mniszek lekarski i mlecz polny towarzyszą nam od kiedy pmiętamy
Zarówno mniszek, jak i mlecz są w Polsce niezwykle powszechne. Czemu nie skorzystać z zadziwiających właściwości tego pierwszego? Aby nie popełnić gafy przy zbiorach, wart poznać różnicę pomiędzy oboma gatunkami roślin. Choć przypadkowe spożycie mlecza nie zaszkodzi zbytnio naszemu zdrowiu, to na pewno nie przyniesie mu także żadnych korzyści.
Bosacka wzięła kiełbasę na grilla i zamarła. Nie miała litości dla tego produktuCzym różni się mniszek lekarski od mlecza polnego?
Mniszek lekarski, zwany też mniszkiem pospolitym, jest leczniczą rośliną spotykaną na łąkach, w ogrodach, na pastwiskach a nawet przydrożnych trawnikach. Spotkać go można na terenie całej Europy. W podobnych miejscach spotkać możemy jego sobowtóra czyli mlecza polnego. Ten gatunek jest niczym innym, jak chwastem.
Mimo uderzających różnic w wyglądzie wprawne oko dostrzeże różnicę między roślinami. Prawdę powie nam przede wszystkim ułożenie liści. Oba gatunki cechuję również inna ilość kwiatostanów przypadająca na każdą łodygę. Ponadto mniszek zaczyna kwitnąć już w marcu a mlecz dużo później- w okolicach czerwca.
Liście mniszka lekarskiego wyrastają tylko u dołu łodygi. Razem tworzą charakterystyczny kształt rozety. Liście mlecza natomiast występują na różnych wysokościach tej samej łodygi. Kiedy raz zdacie sobie sprawę z tych niuansów, już nigdy nie pomylicie ich pomiędzy sobą.
Jeśli chodzi o kwiatostany przypadające na każdą łodygę to mniszek lekarski ma je zawsze pojedynczo. W przypadku mlecza spotkać można je wyrastające po kilka sztuk. Choć rośliny na pierwszy rzut oka rośliny są identyczne, przy odrobinie wprawy da się je odróżnić. Od tego już tylko jeden krok do wykorzystania wszystkich cennych właściwości mniszka lekarskiego.
Mniszek lekarski znany jest ze swoich niezwykłych cech
Mniszek lekarski znany jest od lat w medycynie ludowej. Przygotowuje się z niego napary, syropy, soki, sałatki, a nawet wino. Stosowany jest głównie przy leczeniu chorób wątroby i woreczka żółciowego, ponieważ wspomaga wydzielanie żółci przez te narządy. Podnosi także ilość produkowanych soków trawiennych i działa moczopędnie.
W mniszku znajdziemy mnogość soli mineralnych oraz witamin. Związki te pomocne są przy leczeniu anemii. Roślina oczyszcza ponadto organizm z toksyn i przywraca prawidłowy skład krwi. Zawarty w mniszku interferon wzmacnia ponadto odporność organizmu i wspomaga go w walce z wirusami i bakteriami.
Popularne zioło skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Dzięki temu stosuje się je we wczesnym stadium cukrzycy. Mniszek działa rozkurczająco, a jego kwiaty są skuteczną bronią przy leczeniu nieżytów gardła i jamy ustnej.
Substancje czynne mniszka lekarskiego znajdują się w całej roślinie. Są więc obecne w kwiatach, liściach, łodydze oraz korzeniu. Zarówno liście, jak i korzenie mniszka nadają się do spożycia na surowo i po ugotowaniu. Będą satem doskonałym składnikiem lekkich sałatek.
Młode liście mniszka mogą stanowić przyprawę używaną do zup i sosów. Z płatków kwiatów rośliny, z dodatkiem cytryny i cukru przyrządzić można charakterystyczne w smaku wino. Korzeń mniszka stanowi zaś podstawę orzeźwiającego napoju. Ze wszystkich części rośliny bez przeszkód przygotujemy ziołową herbatę. Na naszej stronie prezentowaliśmy niedawno przepis na doskonały syrop z mniszka. Kiszone pączki rośliny to mniej popularny, ale wyjątkowo udany patent na nią.