Niezwykły sos tzatziki z dodatkiem kalarepy. Zapomnij o ogórkach
Sos tzatziki najpopularniejszy jest w Grecji, ale zna i lubi go już cały świat. Jest prosty w przygotowaniu i pełen smaku. Dziś podamy wam przepis na niezwykły sos tzatziki. Zrobimy go bowiem z dodatkiem kalarepy zamiast świeżych ogórków. Jego lekko pikantna nuta doda smaku kanapkom i grillowanym mięsom.
Do przygotowania sosu tzatziki używa się świeżych ogórków, czosnku i jogurtu naturalnego. Całość doprawia się sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Można też do niego dodać posiekaną, świeżą miętę, koperek lub szczypiorek.
A wiecie, że sos tzatziki można zrobić na bazie kalarepy? Jest równie chrupiąca, jak ogórek, ale zamiast orzeźwiającego aromatu ma lekko pikantny smak. Doskonale będzie więc pasować do pieczonych mięs i drobiu. Koniecznie przetestujcie tę recepturę.
Jak zrobić tzatziki z dodatkiem kalarepy?
Składniki:
2 średniej wielkości kalarepki
2 ząbki czosnku
pół pęczka koperku
pół pęczka szczypiorku
200 ml gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól, pieprz biały, cukier
Przygotowanie tzatziki z kalarepą
Kalarepki obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Odciśnij z nich nadmiar soku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do kalarepy.
Koperek i szczypiorek opłucz, osusz, drobno posiekaj. Dodaj do kalarepy razem ze śmietaną lub jogurtem.
Sos dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Przed podaniem odstaw go na godzinę do lodówki, by smaki dobrze się przegryzły.
W naszym serwisie znajdziesz też klasyczny przepis na tzatziki. Dowiesz się też, do czego najlepiej go podawać.
Źródło zdjęcia: canva/Nungning20
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis