Smakosze.pl

screeny z filmu pochodzą z kanały Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Strzelczyk wziął blender i pokazał jak robi majonez. 1 dodatek jest kluczowy

11 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Robisz sałatkę? Dodaj do niej domowy majonez. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić majonez o idealnej konsystencji. Jest kremowy, gęsty, bez konserwantów i wzmacniaczy smaku. Już nigdy nie kupisz gotowego produktu.

Domowy majonez bez konserwantów zrobisz w kilka minut

Majonez dodajemy do sałatek, jajek faszerowanych, domowych burgerów i innych potraw. Gotowy produkt jest dość drogi i ma sporo konserwantów, dlatego też może stać w lodówce nawet do 3 miesięcy. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak samodzielnie przygotować majonez o doskonałej konsystencji.

Kucharz do zrobienia majonezu potrzebował kilku składników, które są w każdej kuchni. Połączył olej z jajkami, octem, cukrem oraz musztardą. Cukier jest kluczowym dodatkiem, ponieważ łagodzi ostrość octu. To właśnie dzięki niemu majonez smakuje idealnie.

Domowy majonez według przepisu Tomasza Strzelczyka nie zawiera konserwantów, dlatego po przygotowaniu należy przechowywać go w lodówce maksymalnie do 3- 4 dni. Majonez doprawi każde danie. Jest wyraźny w smaku, ale niezbyt octowy. Jest przepyszny. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZAFARTUCHA na YouTube

 

Sałatka Ewy Chodakowskiej

Chodakowska zdradziła przepis na odchudzającą sałatkę. W roli głównej zielone warzywo

CZYTAJ DALEJ

Majonez według przepisu Tomasza Strzelczyka

Składniki:
  • 180 ml oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki octu 10%
  • pół łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • jajko w temperaturze pokojowej

 

Jak zrobić domowy majonez?

Do wyższego pojemnika wbij jajko, wlej olej. Dodaj musztardę, sól, pieprz, ocet i cukier. Blender ręczny trzymaj na dnie, dopóki nie zacznie wyrabiać się majonez, dopiero później podnieś go odrobinę, aby wszystkie składniki dobrze się wyrobiły.

Majonez jest gotowy. Jest gęsty i kremowy. Przełóż go do pojemnika i wstaw do lodówki lub od razu dodaj do sałatki, np. jarzynowej według przepisu Gessler . Koniecznie przygotuj również domową konfiturę z czerwonej cebuli. Będzie świetnym dodatkiem do mięs i wędlin.

majonez.jpg
canva/tashka2000

 

Ogiński wykorzystuje całe ziemniaki

Tyle pieniędzy wyrzucasz, obierając 2 kg ziemniaków. Propozycja Ogińskiego jest nie do pobicia

CZYTAJ DALEJ
Rosół Ewy Wachowicz

Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >