Smakosze.pl Przepisy Wyłóż tę masę na blaszkę i dodaj maliny. Za przepis podziękujesz mi później
Fot. Canva/Lecker mit Kristy

Wyłóż tę masę na blaszkę i dodaj maliny. Za przepis podziękujesz mi później

4 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szukasz doskonałego przepisu na ciasto? W takim razie musisz poznać ten przepis. Ciasto z malinami, które z niego przygotujesz, będzie prawdziwym hitem tego sezonu. Wypróbuj ten sposób i zaskocz wszystkich smakoszy słodkości.

Doskonałe ciasto na ciepłe dni

Obecna pora roku sprzyja lekkim i smacznym deserom. Właśnie takie jest ciasto z malinami, które znajdziesz w poniższym tekście. Przygotowanie go jest niezwykle łatwe i wcale nie zajmuje dużo czasu.

Smak ciasta zachwyci każdego, a maliny , którymi je przyozdobisz, nadadzą mu soczystości i słodkości. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko zrób je nawet dzisiaj i zachwyć się jego smakiem.

ciasto.jpg
Fot. Canva/Lecker mit Kristy
Posiekał mięso z indyka i zrobił kotlety pożarskie. Ich wyjątkowy smak tkwi w 1 dodatku

Maliny i dodatki

Najważniejszym składnikiem tego deseru są maliny, ale sam owoc nie wystarczy, aby przygotować ciasto. Potrzebne będą także inne składniki. Znajdziesz je na liście umieszczonej poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Lecker mit Kristy , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ½  szklanki cukru
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gr malin
  • 1 budyń śmietankowy przygotowany według przepisu na opakowaniu

Przepis na ciasto z malinami

Przygotuj budyń śmietankowy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstaw go do ostygnięcia. Przykryj jego wierzch folią spożywczą, aby nie dopuścić do powstania kożucha .

Do osobnej miski wbij jajko i wsyp szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz cukier. Za pomocą miksera połącz składniki. Dodaj masło i jogurt. Wlej mleko i ponownie wymieszaj składniki. Na koniec wymieszaj całość z mąką.

Formę do pieczenia posmaruj masłem i wyłóż na nią ciasto, równomiernie je rozprowadź. Następnie wyłóż na nie ostygnięty budyń, tworząc z niego okręgi, jak na zdjęciu głównym. Na wierzchu każdego takiego pola ułóż porcję malin.

Ciasto piecz przez 35 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Na koniec krój je na kawałki i podawaj na deser.  Sprawdź przepis na kotlety pożarskie oraz dowiedz się, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu .

gotowe ciasto z maislinai.jpg
Fot. Canva/Lecker mit Kristy
Strzelczyk wziął sezonowe produkty i zrobił obłędną letnią zupę. Internauci szaleją na jej punkcie
Polski wyrób na liście najsmaczniejszych wypieków na świecie. Potrzebujesz do niego tylko 3 składników
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy