Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk wziął sezonowe produkty i zrobił obłędną letnią zupę. Internauci szaleją na jej punkcie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.06.2024 11:14

Strzelczyk wziął sezonowe produkty i zrobił obłędną letnią zupę. Internauci szaleją na jej punkcie

letnia zupa
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk zaprezentował nowy przepis na letnią zupę. Koniecznie musisz poznać jego patent i jej spróbować. Smak zachwyci każdego smakosza. Czytaj dalej i przekonaj się, jakie to proste.

Letnia zupa Tomasza Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk to kucharz, który swoimi przepisami dzieli się w książkach kucharskich oraz na YouTubie. To właśnie tam pokazał widzom doskonałe daniem na lato.

Jego letnia zupa jest lekka, smaczna i świetnie sprawdzi się na ciepłe dni. Zapoznaj się z przepisem umieszczonym w dalszej częścią artykułu i ugotuj ją nawet dzisiaj. Przygotowanie zajmuje chwilę. 

zupa.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Polski wyrób na liście najsmaczniejszych wypieków na świecie. Potrzebujesz do niego tylko 3 składników

Sezonowe produkty na letnią zupę

Do przygotowania letniej zupy Strzelczyk używa przede wszystkim sezonowych produktów. To właśnie dzięki nim letnia zupa smakuje doskonale. Sprawdź, jakich składników potrzebujesz i przygotuj z nich pyszne danie na obiad. Wszystkie umieszczono na liście poniżej.

Składniki:

  • 2 l wody
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 łyżka ryżu 
  • 2 duże marchewki
  • 3 średnie młode cebule
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 250 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 1 pęczek koperku
  • masło
  • pieprz
  • sól

Letnia zupa - przepis

Do miski włóż mielone mięso. Dwie młode cebule pokrój w drobną kostkę i dodaj je do mięsa. Oba składniki przypraw pieprzem oraz solą i wymieszaj, aby dokładnie się ze sobą połączyły. 

Pokrój młodą cebulę. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. W głębokim garnku rozpuść kawałek masła. 

Wsyp do niego cebulę i podsmaż ją. Następnie dodaj startą marchewkę i zeszklij oba składniki. Zalej je woda i doprowadź do zagotowania. 

Dodaj dwa obrane ząbki czosnku oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę przypraw zielem angielskim i liściem laurowym. Z mięsa uformuj małe pulpeciki, a następnie włóż je do gotującej się zupy. 

Wsyp ryż. Zupę przypraw pieprzem oraz solą. Ponownie doprowadź ją do zagotowania i gotuj ją przez 10 minut. Na koniec gotowania dodaj posiekany koper i zupa gotowa. Sprawdź, jakie polskie pieczywo zostało docenione przez krytyków oraz dowiedz się, jak mrozić truskawki

zupa strzel.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA