Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekał mięso z indyka i zrobił kotlety pożarskie. Ich wyjątkowy smak tkwi w 1 dodatku
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 04.06.2024 12:12

Posiekał mięso z indyka i zrobił kotlety pożarskie. Ich wyjątkowy smak tkwi w 1 dodatku

kotlety pożarskie
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Chcesz spróbować najlepszych kotletów na świecie? Przygotuj siekane kotlety pożarskie. Wyjątkowy smak bierze się z jednego dodatku. Rodzina będzie zachwycona i poprosi o dokładkę. 

Kotlety pożarskie idealne na obiad

Kotlety to doskonały pomysł na obiad. Na chwilę jednak zapomnij o ulubionych schabowych i mielonych. Przygotuj kotlety z pożarskie z przepisu, który znaleźliśmy na kanale DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNII, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule. 

Kotlety pożarskie z przepisu youtubera smakują doskonale, dzięki dodaniu do nich jednego składnika. To właśnie od sprawi, że kotlety będą wyborne. O tym, co to za dodatek dowiesz się z dalszej części artykułu. 

siekanie miesa.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Strzelczyk wziął sezonowe produkty i zrobił obłędną letnią zupę. Internauci szaleją na jej punkcie

Nie może zabraknąć tego składnika

Składnikiem, który sprawi, że kotlety pożarskie będą doskonałe, jest wędzony ser. Wystarczy dodać go do masy na kotlety i podbić go nieco wędzoną papryką. Oprócz mięsa i sera potrzebne będą także inne składniki. Wszystkie umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją i przygotuj potrzebne produkty.

Składniki:

  • 600 g fileta z indyka
  • 60 g wędzonego sera
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 natka pietruszki
  • musztarda miodowa
  • granulowany czosnek
  • mielona wędzona papryka
  • bułka tarta 
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety pożarskie

Umyty filet z indyka pokrój w małą kostkę i umieść w misce. Paprykę oraz wędzony ser również pokrój w kostkę. Cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekaj. 

Wszystkie składniki umieść w misce. Przypraw granulowanym czosnkiem, mieloną papryką, pieprzem, solą oraz musztardą. Wbij jajko i wymieszaj składniki na jednolitą masę. 

Uformuj z niej kotlety, a następnie obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i ułóż na niej kotlety. Smaż je z dwóch stron do momentu zarumienienia. Gotowe kotlety podawaj na obiad i patrz, jak szybko zanikają. Sprawdź przepis Strzelczyka na letnią zupę oraz zobacz, jakie danie można zrobić z cukinii

smażenie kotletów.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI