Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj ten owoc z borówką amerykańską. Ten dżem to mistrzostwo świata
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Wymieszaj ten owoc z borówką amerykańską. Ten dżem to mistrzostwo świata

27 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na borówki amerykańskie trwa w najlepsze. To dobry czas, aby przygotować z nich przepyszny dżem. Składa się z samych naturalnych produktów i nie zawiera sztucznych konserwantów. Wypróbuj przepis, a już nigdy nie spojrzysz na ten ze sklepu.

Dżem lepszy niż ze sklepu

Dżem to świetny sposób na przetworzenie owoców zebranych latem. Nie tylko zatrzymasz ich smak, ale też dostarczysz niezbędnych swojemu organizmowi witamin. Są one szczególnie ważne zimą, kiedy z przeziębieniem boryka się każdy z nas.

Dżem z borówek przygotujesz w łatwy i szybki sposób, więc nie zastanawiaj się, czy warto poznać ten przepis. Zrób z niego zdrowy dodatek nie tylko do naleśników, ale i do kanapek lub do czego tylko zapragniesz. To nigdy nie było aż tak proste.

gotowanie dżemu.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Zawijam czekoladę w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Ten deser to jakaś magia

Borówka amerykańska jest najważniejsza

Choć najważniejszym składnikiem jest oczywiście borówka amerykańska, ważne są także inne owoce i składniki. Dzięki nim dżem powstanie bez zbędnych, sztucznych składników i konserwantów. O potrzebnych produktach dowiesz się więcej, kiedy spojrzysz na listę poniżej. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg borówki amerykańskiej
  • 2 banany
  • 300 g cukru
  • 1 łyżka miodu

Przepis na dżem z borówki

Umyte borówki przełóż do garnka. Zblenduj je na jednolitą pulpę i doprowadź do zagotowania na średnim ogniu. Wsyp cukier i wymieszaj. Banany obierz i pokrój w cienkie plastry. Wsyp je po 15 minutach od wsypania cukru.

Po kolejnych 15 minutach dodaj miód. Kiedy składniki się połączą i zgęstnieją, zaprzestań gotowania. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i ustaw do góry dnem. Kiedy wystygnie, przechowuj je w chłodnym i zacienionym miejscu, a zimą będzie, jak znalazł. Sprawdź

dżem bor.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Wsyp makaron, wrzuć brokuły i zapiecz. Taki obiad wystarczy na kilka dni
Na Śląsku wrzucają do rosołu nietypowy składnik. Pół Polski łapie się za głowy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy