Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zawijam czekoladę w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Ten deser to jakaś magia
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 27.07.2024 19:57

Zawijam czekoladę w ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. Ten deser to jakaś magia

ciasto francuskie z czekoladą
Fot. YouTube/Baking Day

Nie masz pomysłu na deser? Poznaj przepis na ten, który przyrządzisz z ciasta francuskiego. Przygotowanie jest banalne, a słodką przekąskę zrobisz, za nim się obejrzysz. Jej smak zachwyci każdego, a ty będziesz robiła go bardzo często. 

Ciasto francuskie doskonałe na deser

O zaletach ciasta francuskiego nikogo nie trzeba przekonywać. Jego uniwersalność i szeroką gamę zastosowań docenia każdy kucharz. Z tego ciasta możesz przygotować słone przekąski, całe dania obiadowe, a nawet desery. 

Jednym z najsmaczniejszych i najszybszych w przygotowaniu jest to, które przyrządzisz z przepisem umieszczonym w tym artykule. Wyjdzie z niego doskonałe ciasto. Wypróbuj sposób i spraw słodką niespodziankę swoim domownikom. 

nacinanie.jpg
Fot. YouTube/Baking Day
Na Śląsku wrzucają do rosołu nietypowy składnik. Pół Polski łapie się za głowy

Ciasto francuskie to podstawa

Najważniejszym składnikiem deseru jest ciasto francuskie. Tylko dzięki niemu deser ma tak wspaniałą kompozycję. Niezbędne są również produkty, z których  przygotujesz farsz do słodkiego wypieku. O tym, co potrzebujesz, dowiesz się, kiedy sprawdzisz poniższą listę. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Baking Day, który znajdziesz na YouTubie. 

Składniki:

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • 2 banany
  • orzechy

Przepis na deser z ciasta francuskiego

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim ciasto francuskie. Na środku ułóż tabliczkę czekolady. Ciasto od strony dłuższych boków natnij w prostopadłe paski o szerokości 1 centymetra. Spójrz na zdjęcia powyżej, będziesz wiedziała, jak to zrobić. 

Banana obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na tabliczce czekolady, obsyp orzechami, a następnie zawiń naprzemiennie paskami ciasta. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem i zapiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Deser krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na szybki obiad oraz dowiedz się, co dodać do rosołu, aby był smaczny

gotowy deser.jpg
Fot. YouTube/Baking Day