Wypróbowałam przepis na ćwikłę od siostry Anastazji. Ten składnik rozłożył mnie na łopatki
Ćwikła jest doskonałym dodatkiem do wędlin i mięs oraz wędlin. Dodaje wyrazistości i podkręca smak wielu potraw. Polecamy przepis siostry Anastazji na ćwikłę. Jeden ze składników może naprawdę zaskoczyć.
Ćwikła, czyli pyszna i zdrowa
Ćwikła jest lubiana przez wielu Polaków. Robiona z buraczków i tartego chrzanu charakteryzuje się wyrazistym smakiem, który dodaje ostrości wędlinom, białej kiełbasie i mięsom na ciepło . Jednak ćwikła pasuje też do jajek na twardo, czy warzyw. Lubimy ją za ten wyjątkowy smak.
Ten zawdzięcza tartemu chrzanowi, który jest też bardzo zdrowy. Warto wiedzieć, że jedzenie ćwikły dostarczy nam witamin z grupy B i witaminy K, C i A. Polecamy przepis siostry Anastazji. Jeden ze składników ćwikły zaskakuje i aż trudno uwierzyć, że siostra dodaje do niej wino.
Jak przygotować ćwikłę od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg buraków
- duży korzeń chrzanu
- sok z cytryny
- 80 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
Buraczki porządnie umyj, wyszczotkuj i włóż do garnka. Zalej gorącą wodą i gotuj, aż będą miękkie . Następnie odcedź je, pozostaw do ostygnięcia i obierz. Zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Chrzan umyj, obierz i go zetrzyj na tarce z małymi oczkami. Starty chrzan skrop sokiem z cytryny. Do dużej miski włóż starte buraczki, chrzan i dobrze wymieszaj. Dolej wino, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i przełóż do słoiczków.
Ćwikła z czerwonym winem, czyli niebo w gębie
Ćwikła od siostry Anastazji będzie rewelacyjnym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Przygotowuje się ją dość szybko. Warto wiedzieć, że ćwikła w słoiczkach, które umieścimy w lodówce, może być tam przechowywana nawet do 3 tygodni.
Taka ćwikła z winem od siostry Anastazji będzie też ciekawym dodatkiem podczas przyjęć okolicznościowych. Na pewno będzie smakować gościom. Wino sprawia, że ta ćwikła nie ma sobie równych. Pisaliśmy o przepisie na ćwikłę od babci Basi. Podawaliśmy też pyszny patent na ćwikłę.
Źródło: smaker.pl