Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków
Karpatka bez pieczenia stała się już kulinarnym hitem w sieci. Można ją zrobić w bardzo prosty sposób. Smak tego ciasta zachwyca i robi duże wrażenie. Polecamy przepis na doskonałą karpatkę bez pieczenia. Bez dokładek się tu nie obejdzie.
Karpatka, czyli kulinarny hit
Tradycyjną karpatkę robi się z ciasta parzonego. Składa się ono z dwóch części pofalowanego ciasta, które przekładamy kremem. Przygotowanie takiego ciasto zajmuje trochę czasu i nie jest zbyt proste. Jednak teraz możesz w zupełnie inny sposób zrobić pyszną karpatkę.
Wystarczy sięgnąć po przepis na karpatkę bez pieczenia. Ta receptura podbija serca Polaków. Teraz szybko i łatwo zrobisz pyszny deser. Wypróbuj go koniecznie w swojej kuchni. To ciasto zachwyca smakiem.
Bez garnka i bałaganu, tak sparzam kapustę na gołąbki. Jest gotowa w 20 minut, nie ma lepszego sposobuGroszek ptysiowy zamiast parzonego ciasta
Do zrobienia karpatki użyj groszku ptysiowego zamiast zrobienia parzonego ciasta. Karpatka dzięki temu będzie bardzo efektowna, pyszna i nie bój się, że się rozpadnie. Oczywiście w karpatce bez pieczenia nie zabraknie kremu budyniowego. Zrobisz go z gotowego budyniu.
Karpatka na groszku budyniowym będzie się dobrze trzymać, bo ją schłodzimy. Groszek musi się związać z kremem, a krem musi stężeć. Dlatego warto karpatkę bez pieczenia przygotować wieczorem i na noc wstawić ją do lodówki. Rano będziemy cieszyć się już doskonałym smakiem tego pysznego ciasta.
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?
Składniki:
- kostka masła
- 600 ml mleka
- 2 budynie bez cukru
- 5 łyżek drobnego cukru
- 160 g groszku ptysiowego
- cukier puder do dekoracji
Część mleka zagotuj w garnku z cukrem, pozostałą część wymieszaj z budyniem w proszku. Wlej do gorącego mleka z cukrem, chwilę gotuj i mieszaj. Budyń zostaw do ostygnięcia. Masło ubij mikserem, by było puszyste.
Dodawaj stopniowo zimny budyń i miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a na dno wsyp warstwę groszku. Teraz wyłóż na groszek cały krem. Na wierzch wysyp pozostały groszek. Włóż ciasto do lodówki na całą noc. Możesz udekorować cukrem pudrem. Pisaliśmy o pysznym cieście kawowym bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na ciasto z 3 składników bez pieczenia.
Źródło: odzywianie.wprost.pl