Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.09.2023 22:38

Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków

karpatka
Canva/czarny_bez

Karpatka bez pieczenia stała się już kulinarnym hitem w sieci. Można ją zrobić w bardzo prosty sposób. Smak tego ciasta zachwyca i robi duże wrażenie. Polecamy przepis na doskonałą karpatkę bez pieczenia. Bez dokładek się tu nie obejdzie. 

Karpatka, czyli kulinarny hit

Tradycyjną karpatkę robi się z ciasta parzonego. Składa się ono z dwóch części pofalowanego ciasta, które przekładamy kremem. Przygotowanie takiego ciasto zajmuje trochę czasu i nie jest zbyt proste. Jednak teraz możesz w zupełnie inny sposób zrobić pyszną karpatkę. 

Wystarczy sięgnąć po przepis na karpatkę bez pieczenia. Ta receptura podbija serca Polaków. Teraz szybko i łatwo zrobisz pyszny deser. Wypróbuj go koniecznie w swojej kuchni. To ciasto zachwyca smakiem. 

karpatka
Canva/czarny_bez
Bez garnka i bałaganu, tak sparzam kapustę na gołąbki. Jest gotowa w 20 minut, nie ma lepszego sposobu

Groszek ptysiowy zamiast parzonego ciasta

Do zrobienia karpatki użyj groszku ptysiowego zamiast zrobienia parzonego ciasta. Karpatka dzięki temu będzie bardzo efektowna, pyszna i nie bój się, że się rozpadnie. Oczywiście w karpatce bez pieczenia nie zabraknie kremu budyniowego. Zrobisz go z gotowego budyniu. 

Karpatka na groszku budyniowym będzie się dobrze trzymać, bo ją schłodzimy. Groszek musi się związać z kremem, a krem musi stężeć. Dlatego warto karpatkę bez pieczenia przygotować wieczorem i na noc wstawić ją do lodówki. Rano będziemy cieszyć się już doskonałym smakiem tego pysznego ciasta. 

Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?

Składniki:

  • kostka masła
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie bez cukru
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • 160 g groszku ptysiowego
  • cukier puder do dekoracji

Część mleka zagotuj w garnku z cukrem, pozostałą część wymieszaj z budyniem w proszku. Wlej do gorącego mleka z cukrem, chwilę gotuj i mieszaj. Budyń zostaw do ostygnięcia. Masło ubij mikserem, by było puszyste.

Dodawaj stopniowo zimny budyń i miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a na dno wsyp warstwę groszku. Teraz wyłóż na groszek cały krem. Na wierzch wysyp pozostały groszek. Włóż ciasto do lodówki na całą noc. Możesz udekorować cukrem pudrem. Pisaliśmy o pysznym cieście kawowym bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na ciasto z 3 składników bez pieczenia. 

groszek ptysiowy
Canva/Milla1974

Źródło: odzywianie.wprost.pl