Bez pieczenia, parzonego ciasta i brudzenia rąk. Ta karpatka podbiła serca Polaków
![karpatka](https://images.iberion.media/images/1920/karpatka_4b8b4a1cab.jpg)
Karpatka bez pieczenia stała się już kulinarnym hitem w sieci. Można ją zrobić w bardzo prosty sposób. Smak tego ciasta zachwyca i robi duże wrażenie. Polecamy przepis na doskonałą karpatkę bez pieczenia. Bez dokładek się tu nie obejdzie.
Karpatka, czyli kulinarny hit
Tradycyjną karpatkę robi się z ciasta parzonego. Składa się ono z dwóch części pofalowanego ciasta, które przekładamy kremem. Przygotowanie takiego ciasto zajmuje trochę czasu i nie jest zbyt proste. Jednak teraz możesz w zupełnie inny sposób zrobić pyszną karpatkę.
Wystarczy sięgnąć po przepis na karpatkę bez pieczenia. Ta receptura podbija serca Polaków. Teraz szybko i łatwo zrobisz pyszny deser. Wypróbuj go koniecznie w swojej kuchni. To ciasto zachwyca smakiem.
![karpatka](https://images.iberion.media/images/origin/karpatka_6e09d2aa49.jpg)
Groszek ptysiowy zamiast parzonego ciasta
Do zrobienia karpatki użyj groszku ptysiowego zamiast zrobienia parzonego ciasta. Karpatka dzięki temu będzie bardzo efektowna, pyszna i nie bój się, że się rozpadnie. Oczywiście w karpatce bez pieczenia nie zabraknie kremu budyniowego. Zrobisz go z gotowego budyniu.
Karpatka na groszku budyniowym będzie się dobrze trzymać, bo ją schłodzimy. Groszek musi się związać z kremem, a krem musi stężeć. Dlatego warto karpatkę bez pieczenia przygotować wieczorem i na noc wstawić ją do lodówki. Rano będziemy cieszyć się już doskonałym smakiem tego pysznego ciasta.
Jak zrobić karpatkę bez pieczenia?
Składniki:
- kostka masła
- 600 ml mleka
- 2 budynie bez cukru
- 5 łyżek drobnego cukru
- 160 g groszku ptysiowego
- cukier puder do dekoracji
Część mleka zagotuj w garnku z cukrem, pozostałą część wymieszaj z budyniem w proszku. Wlej do gorącego mleka z cukrem, chwilę gotuj i mieszaj. Budyń zostaw do ostygnięcia. Masło ubij mikserem, by było puszyste.
Dodawaj stopniowo zimny budyń i miksuj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a na dno wsyp warstwę groszku. Teraz wyłóż na groszek cały krem. Na wierzch wysyp pozostały groszek. Włóż ciasto do lodówki na całą noc. Możesz udekorować cukrem pudrem. Pisaliśmy o pysznym cieście kawowym bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na ciasto z 3 składników bez pieczenia.
![groszek ptysiowy](https://images.iberion.media/images/origin/goszek_ptysiowy_8ca4deebd4.jpg)
Źródło: odzywianie.wprost.pl
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![Surówka z dyni](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_z_dyni_4c7548023f.jpg)
![Pyszna szarlotka](https://images.iberion.media/images/origin/Pyszna_szarlotka_b253444858.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![faszerowany mięsem ziemniak](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_faszerowane_0597d12534.jpg)
![sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4d16ec95fb.jpg)
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/marynowana_cukinia_113c023072.jpg)
![ketchup](https://images.iberion.media/images/origin/ketchup_z_cukinii_9660106c36.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![Pogoda na weekend](https://images.iberion.media/images/origin/pogoda_68739f9161.png)
![Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Krzysztof_Jackowski_Jacek_Jaworek_56c60c7e7f.jpg)
![czeremcha](https://images.iberion.media/images/origin/czeremcha_fe97696710.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![suche pięty](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_34_d19b63d583.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Ładowarka](https://images.iberion.media/images/origin/Ladowarka_ba28511a6f.png)
![Krzysztof Jackowski Jacek Jaworek](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_25_T215455_958_4485085ce4.png)
![Jacek i Edyta, Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Jacek_i_Edyta_Dagmara_Kazmierska_e1af7e9cc9.jpg)
![Dług sądowy](https://images.iberion.media/images/origin/Dlug_sadowy_30a18bd2f9.jpg)