Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Wypróbowałam przepis siostry Anastazji na leczo. Jeden kęs i już wiedziałam co o nim myśleć
Fot. własne i Facebook/Siostra Anastazja

Wypróbowałam przepis siostry Anastazji na leczo. Jeden kęs i już wiedziałam co o nim myśleć

6 lipca 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Leczo jest niezawodnym daniem na upalne dni. Prosta, jednogarnkowa, smaczna potrawa idealnie sprawdzi się zarówno na letni obiad, jak i imprezę w gronie znajomych. Postanowiłam sprawdzić przepis na tą potrawę od słynnej siostry Anastazji. Wnioski? Zobaczcie sami.

Jak smakuje leczo od siostry Anastazji?

Siostra Anastazja jest znana w niemal każdym polskim domu. Zakonnica jest autorką wielu książek kulinarnych. W jednej z nich (prawdopodobnie najbardziej znanej) - Wielkiej Księgi Specjałów Siostry Anastazji (wydanej przez wydawnictwo WAM) znalazłam przepis na leczo, który postanowiłam sprawdzić.

Projekt bez nazwy - 2024-07-06T162705.096.jpg
Fot. Własne
Zapomnij o mleku i kefirze. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym rarytasie

Leczo siostry Anastazji bez kontrowersyjnych składników

Lista składników do lecza nie zaskakuje. Nie ma tu zadziwiających dodatków, których nie kojarzylibyśmy z babcinej kuchni. Pozwoliłam sobie jedynie zamienić wędlinę na swojską kiełbasę .

Lista składników na leczo:

  • 1-2 średnie kabaczki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 20-30 dag wędliny , w moim przypadku kiełbasa
  • ½ kg pomidorów
  • papryka w proszku - wybrałam i słodką i ostrą
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
8af092f1-ed33-41a7-b71e-6a650c35a201.jpeg
Fot. Własne

Jak zrobić leczo jak siostra Anastazja?

Na początku obrałam kabaczki w kostkę, a paprykę pokroiłam na plasterki. Sparzyłam pomidory, zdjęłam z nich skórkę i pokroiłam je w ćwiartki, a kiełbasę i cebulę w kostkę. Pokrojone kabaczki, paprykę i pomidory włożyłam do garnka, i delikatnie podlałam wodą (ok. pół szklanki).

Gdy warzywa się dusiły, na patelni podsmażyłam pokrojoną kiełbasę wraz z cebulą. Gdy mięso było podsmażone, przełożyłam go do garnka z warzywami.

Projekt bez nazwy - 2024-07-06T162613.291.jpg
Fot. własne

Gotowałam całość do miękkości (przez około 35 minut), dolewając nieco wody (tu jej ilość zależy od tego, jaką chcemy uzyskać konsystencję). Leczo doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką słodką i ostrą.

Leczo siostry Anastazji - wrażenia

Leczo z przepisu słynnej zakonnicy okazało się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Proste, smaczne i sycące danie to idealny wybór na upalny dzień. Warto korzystać z lata i doskonałej jakości warzyw, gotowanie go w zimie może nie dać tak wspaniałego efektu . Jakie wskazówki dałabym gotującym to danie?

  • Leczo można zrobić zarówno z resztkami wędlin (świetny patent na czyszczenie lodówki), jak i kiełbasą (również wegańską)
  • Jeśli chcemy, żeby leczo było bardziej charakterne można do niego dodać odrobinę chilli w proszku.

Na naszej stronie znajdziemy inne przepisy na dania słynnej zakonnicy. Polecam m.in. przepis na jagodzianki i charakterne kopytka.

Projekt bez nazwy - 2024-07-06T162735.603.jpg
Fot. własne
Przenigdy nie kupuj mięsa mielonego z tym dopiskiem. Zawiera masę niekoniecznie zdrowych dodatków
Największy błąd w przygotowaniu ogórków małosolnych. Przez to słoik ląduje w koszu
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy