Zapomnij o mleku i kefirze. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym rarytasie
Zwykle do ciasta na naleśniki dodajemy mleko lub kefir. Jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia i dodać produkt, który często w swojej kuchni wykorzystują babcie. Dzięki niemu naleśniki są wyjątkowo smaczne i puszyste.
Naleśniki na maślance, czyli kuchnia babci
Maślanka jest produktem, który świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. Chętnie stosowały go też babcie w swojej kuchni. Maślanka jest wartościowa i pożywna. Można zastąpić nią śmietanę i dodać do zupy jarzynowej lub żurku. Dobrze smakuje też z jajkami sadzonymi.
Ten babciny rarytas możesz dodać też do ciasta naleśnikowego. Zastąp nim mleko i kefir. Naleśniki na maślance wychodzą smaczne i puszyste. Dlatego warto dodać ten babciny rarytas i cieszyć się smakiem pysznych i lekko kwaśnych naleśników. Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki na maślance.
Większość osób nawet nie wie, że te grzyby się suszy. W takiej postaci idealnie podkręcają smak potrawJak zrobić naleśniki na maślance?
Składniki:
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki maślanki
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie dania zacznij od wbicia jajek do miski, wsyp mąkę i wlej maślankę. Składniki zmiksuj. Powinna powstać jednolita masa bez grudek. Odstaw ją na 15 minut.
Następnie dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Patelnię rozgrzej i posmaruj pędzelkiem z olejem. Możesz użyć też smalcu. Nalej porcję ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Naleśniki na maślance ze słodkimi dodatkami
Naleśniki na maślance mają lekko kwaśny smak. Dobrze smakują ze słodkimi dodatkami. To danie możesz podać z konfiturą, twarożkiem na słodko i z ulubionymi owocami. Naleśniki z dodatkiem maślanki wyróżniają się puszystością i delikatnością.
Skorzystaj z tego przepisu i zrób naleśniki, że palce lizać. Maślanka doda im puszystości, a Ty chętnie sięgniesz po dokładkę. Pisaliśmy o tym, czy za zatrucie pokarmowe na wakacjach przysługuje odszkodowanie. Podawaliśmy najlepszy sposób na fasolkę szparagową.
Źródło: doradcasmaku.pl