Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Zapomnij o mleku i kefirze. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym rarytasie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.07.2024 14:26

Zapomnij o mleku i kefirze. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym rarytasie

naleśniki
Fot. Canva/peredniankina

Zwykle do ciasta na naleśniki dodajemy mleko lub kefir. Jednak warto zmienić swoje przyzwyczajenia i dodać produkt, który często w swojej kuchni wykorzystują babcie. Dzięki niemu naleśniki są wyjątkowo smaczne i puszyste.

Naleśniki na maślance, czyli kuchnia babci

Maślanka jest produktem, który świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. Chętnie stosowały go też babcie w swojej kuchni. Maślanka jest wartościowa i pożywna. Można zastąpić nią śmietanę i dodać do zupy jarzynowej lub żurku. Dobrze smakuje też z  jajkami sadzonymi.

Ten babciny rarytas możesz dodać też do ciasta naleśnikowego. Zastąp nim mleko i kefir. Naleśniki na maślance wychodzą smaczne i puszyste. Dlatego warto dodać ten babciny rarytas i cieszyć się smakiem pysznych i lekko kwaśnych naleśników. Poniżej znajdziesz przepis na naleśniki na maślance. 

maślanka
Fot. Canva/Fascinadora
Większość osób nawet nie wie, że te grzyby się suszy. W takiej postaci idealnie podkręcają smak potraw

Jak zrobić naleśniki na maślance?

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie dania zacznij od wbicia jajek do miski, wsyp mąkę i wlej maślankę. Składniki zmiksuj. Powinna powstać jednolita masa bez grudek. Odstaw ją na 15 minut.

Następnie dodaj 2 łyżki oleju i wymieszaj. Patelnię rozgrzej i posmaruj pędzelkiem z olejem. Możesz użyć też smalcu. Nalej porcję ciasta naleśnikowego i smaż z dwóch stron na złoty kolor. 

Naleśniki na maślance ze słodkimi dodatkami

Naleśniki na maślance mają lekko kwaśny smak. Dobrze smakują ze słodkimi dodatkami. To danie możesz podać z konfiturą, twarożkiem na słodko i z ulubionymi owocami. Naleśniki z dodatkiem maślanki wyróżniają się puszystością i delikatnością.

Skorzystaj z tego przepisu i zrób naleśniki, że palce lizać. Maślanka doda im puszystości, a Ty chętnie sięgniesz po dokładkę. Pisaliśmy o tym, czy za zatrucie pokarmowe na wakacjach przysługuje odszkodowanie. Podawaliśmy najlepszy sposób na fasolkę szparagową. 

naleśniki
Fot. Canva/RitaE

Źródło: doradcasmaku.pl