Przenigdy nie kupuj mięsa mielonego z tym dopiskiem. Zawiera masę niekoniecznie zdrowych dodatków
Mięso mielone często wykorzystujemy w kuchni. Staramy się wybierać produkt najwyższej jakości, jednak mięso z takim dopiskiem powinniśmy omijać szerokim łukiem. Zawiera dodatki, których nie chcielibyśmy spożywać. Podpowiadamy, jakiego mięso mielonego nie kupować.
Mięso mielone w naszej kuchni
Z mięsa mielonego robimy kotlety, pulpety i dodajemy to mięso do zapiekanek. Mięso mielone jest składnikiem gołąbków i wielu dań w naszej kuchni. Gdy kupujemy mięso, staramy się wybrać jak najlepszy produkt. Zależy nam na mięsie jak najwyższej jakości i mamy nadzieję, że taki właśnie produkt przynosimy ze sklepu.
W Polsce producenci muszą precyzyjnie opisywać wystawione na sprzedaż produkty. Jednak okazuje się, że mimo tego konsumenci mogą trafić na produkt wątpliwej jakości. Tak właśnie jest z mięsem mielonym, który zawiera ten dopisek. Gdy go zobaczysz na opakowaniu, nigdy nie kupuj tego mięsa.
Większość osób nawet nie wie, że te grzyby się suszy. W takiej postaci idealnie podkręcają smak potrawMięso mielone, które nie jest do końca mięsem
Jeśli na opakowaniu widnieje dopisek “surowy wyrób mięsny”, to oznacza, że mięso zawiera wiele różnych substancji dodatkowych. Oprócz mięsa w produkcie znajdziemy wodę, sól, stabilizatory i regulatory kwasowości. To głównie octan sodu, askorbinian i cytrynian. Te dodatki przedłużają świeżość mięsa mielonego.
W dokumencie Parlamentu Europejskiego czytamy:
“Surowe wyroby mięsne” oznaczają świeże mięso, w tym rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środku spożywcze, przyprawy lub substancje dodatkowe lub które poddano procesowi niewystarczającymi do modyfikacji wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa, a zatem niewystarczającymi do wyeliminowania cech świeżego mięsa
Kupuj wartościowe mięso mielone
Jeśli kupujemy mięso mielone, wybierajmy produkt, na którym jest jasno napisane, że jest to mięso mielone. Warto wybierać mięso z lady mięsnej, które jest mielone na miejscu. W sklepach możemy spotkać się też z innym dopiskiem na opakowaniu mięsa mielonego.
“Mięso garmażeryjne” oznacza świeżo rozdrobnione mięso, do którego dodano przyprawy i inne substancje dodatkowe. W produkcie znajdziemy wodę, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory i antyoksydanty. Te substancje nie mogą naruszyć wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa. Pisaliśmy o tym, ile trzeba zapłacić za słoik jagód. Radziliśmy, jak zrobić rybę w cieście.
Źródło: pysznosci.pl, doradcasmaku.pl