Smakosze.pl Kuchnia Smakoszy Wyprodukowali masło dosłownie „z powietrza". Ma smakować, jak prawdziwe
Fot. Canva/vinicef

Wyprodukowali masło dosłownie „z powietrza". Ma smakować, jak prawdziwe

6 sierpnia 2024

Masła chętnie używamy w kuchni. Zrobione ze śmietanki kusi smakiem. Jednak w Stanach Zjednoczonych stworzono masło, które z tradycyjnymi składnikami nie ma nic wspólnego. Zrobiono je między innymi z dwutlenku węgla. Jak smakuje takie masło? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Bill Gates zrobił masło

Masło niemal codziennie gości w naszej diecie. Smarujemy nim chleb, smażymy na nim i dodajemy do rozmaitych potraw. Kremowy i śmietankowy smak to cechy, które wyróżniają ten lubiany produkt. Masło robi się ze śmietanki, która powstaje po odwirowaniu mleka.

To tradycyjny sposób produkcji masła. Jednak być może już wkrótce odejdzie on do lamusa. Wszystko dlatego, że startup wspierany przez Bila Gatesa wyprodukował masło “z powietrza” . Produkt powstał z dwutlenku węgla z atmosfery  i z wodoru z wody. Po co wyprodukowano takie masło? Żeby ratować klimat.

masło
Fot. Canva/tashka2000
Wymieszaj z jajkiem i zalej filet z kurczaka. Rodzina będzie prosić o ten obiad co drugi dzień

Jak smakuje masło z powietrza?

Technologia, którą wykorzystano do tego wyjątkowego masła , ma pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi. Nowatorska metoda produkuje tłuszcze nie z zwierząt, roślin i bez udziału gruntów rolnych. Masło powstaje z dwutlenku węgla i z wodoru . Nie ma żadnego związku z biologią i rolnictwem.

Takie masło jest raczej wyrobem petrochemicznym i syntetycznym. Jaki ma smak? Bill Gates próbował produktu i powiedział:

Masło smakuje naprawdę dobrze

Na razie miliarderowi musimy uwierzyć na słowo. Produkt nie trafił jeszcze na rynek, ale być może za jakiś czas tak się stanie. Masło ma konkurować cenowo z tradycyjnym produktem . Czy taka żywność trafi w przyszłości na sklepowe półki?

Żywność z przyszłości

Produkcja syntetycznego pożywienia ma być przyjazna dla środowiska. Wpłynie ona na ograniczenie emisji dwutlenku węgla. Jak twierdzi Kathleen Alexander z firmy Savor, która wyprodukowała syntetyczna masło, taka żywność przyda się w sytuacjach awaryjnych .

Gdyby z różnych względów był problem z dostępem do tradycyjnej żywności, można produkować syntetyczną. Alternatywny tłuszcz zastąpi olej palmowy, czy kokosowy. Produkcja tych olejów od dawna wywołuje kontrowersje . Pisaliśmy o tym, jak zrobić buraczki ze smacznym dodatkiem do obiadu. Podawaliśmy przepis na bajecznie pyszną malinową chmurkę.

masło
Fot. Canva/Larisa Bozhikova

Źródło: komputerswiat.pl, businessinsider.com.pl

Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej nietypowy składnik. Cudownie podkręca jej smak
Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy