Wachowicz dodaje do babki ziemniaczanej nietypowy składnik. Cudownie podkręca jej smak
Ewa Wachowicz ma swój świetny sposób na babkę ziemniaczaną. Dodaje składnik, którego normalnie nie kojarzymy z takim daniem. Nadaje mu jednak bardzo specyficzny smak i aromat.
Pyszna babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana to typowa dla kuchni naszej części Europy potrawa, jedna z tysiąca, jakie, według porzekadła, przygotowujemy z ziemniaków. Jest reprezentantką kuchni wiejskiej, ubogiej, ale jak przystało na takową jest posiłkiem doskonałym. Znamy nawet regionalną małopolską babkę, zwaną wojenną, która przygotowywana jest z obierek ziemniaków.
Jednak większość dzisiejszych przepisów nie jest tak radykalna. Babki są przeważnie na tyle bogate, by zawierać boczek czy słoninę. Ewa Wachowicz ma swój przepis, w którego skład wchodzi jeszcze jeden dodatek: śliwki.
Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalićBabka Ewy Wachowicz
Wachowicz w swoim przepisie nie wspomina, czy śliwki mają być świeże, wędzone czy suszone. Jednak w każdym z tych wydań owoce będą niezwykłym dodatkiem do kartoflaka. Jeśli użyjemy wędzonych śliwek i takiego też boczku, otrzymamy zestawienie przywodzące na myśl ziemniaki z ogniska. Jednak w sezonie warto spróbować świeżych śliwek.
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku (+ plastry do wyłożenia formy)
- 3 jajka
- 1 cebula
- 150 g śliwek
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, tymianek
Przepis Ewy Wachowicz na kartoflaka
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Odciskamy je z wody i przekładamy do miski. Tam mieszamy z rozbełtanym jajkiem, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę.
Boczek kroimy w kostkę. Przysmażamy na patelni. Kiedy zmieni się w złociste skwarki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy, aż będzie zeszklona.
Boczek z cebulą dodajemy do masy ziemniaczanej. Wrzucamy też śliwki, pokrojone na mniejsze kawałki. Wyciskamy przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wszystko razem mieszamy, by składniki były równomiernie rozprowadzone. Masę przekładamy do formy na babkę wyłożonej plastrami boczku. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy, aż babka będzie rumiana i sucha w środku.
Wypróbuj też przepisy na placki po litewsku i podkręconą mizerię.