Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarte buraczki z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Co roku robię więcej niż jedną porcję
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 04.08.2024 17:14

Tarte buraczki z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Co roku robię więcej niż jedną porcję

starte buraczki
Fot. YouTube/Obżarciuch

Tarte buraczki to jeden z popularniejszych przetworów, które przygotowujemy z myślą o zimie. Ci, którym przejadła się ich tradycyjna postać, mogą spróbować rozszerzonego przepisu. Warto dodawać do naszych słoików czasem nowe dodatki.

Tarte buraczki w słoiku

Nietrudno zgadnąć. skąd popularność buraczanych przetworów. Te słodkie bulwy o ziemnym aromacie są dla wielu jedną z najlepszych postaci warzywnej sałatki. Do tego niezwykle łatwo zapakować je w słoiki na zimę, a takie konserwowanie daje niezwykle pyszne skutki.

Jednak smak tartych buraków można dodatkowo podbić. Bardzo często dodajemy do nich jabłko, które wprowadza słodko-kwaśny, soczysty i orzeźwiający komponent. W tym przepisie jednak znajdujemy nowe źródło warzywnej słodyczy: czerwoną paprykę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.

tarte buraczki
fot. Canva
Zamówili catering od Lewandowskiej. Powiedzieli wprost, co myślą

Pieczone buraki w słoiku

Tarte buraki zazwyczaj przygotowujemy z ugotowanych warzyw. Warto jednak zamienić gotowanie na pieczenie. Buraki z piekarnika zachowują więcej wartości odżywczych, bo po prostu nie wylewamy tych ostatnich razem z wodą.

Składniki

  • 2 kg buraków
  • ½ kg papryki
  • 3 cebule cukrowe
  • ½ szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • ½ szklanki oleju spożywczego
  • ⅓ szklanki cukru
  • Sól, pieprz

Tarte buraczki z papryką

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości – sprawdzając widelcem – przez 60 do 90 minut. Po upieczeniu zalewamy w garnku zimną wodą i obieramy.

Buraki ścieramy na tarce o grubych okach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę z usuniętymi gniazdami nasiennymi również bardzo drobno kroimy.

Olej, ocet i pół szklanki wody wlewamy do garnka. Podgrzewamy, dodając cukier, dwie łyżeczki soli i dwie solidne szczypty pieprzu. Kiedy składniki się połączą, do garnka dodajemy warzywa: cebulę i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.

Do garnka dodajemy starte buraczki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i powoli gotujemy przez kolejne 10 minut. Następnie tarte buraczki przenosimy do wyparzonych słoików.

Te przeznaczone do zjedzenia w ciągu najbliższych tygodni wystarczy odstawić do ostudzenia do góry dnem. Jeśli zaś mają przetrwać całą zimę, należy je najpierw pasteryzować przez 20 minut. Po pełnym ostudzeniu w pozycji odwróconej słoiki przenosimy do spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na bezmięsne schabowe według Strzelczyka i lody lawendowe z białą czekoladą.

starte buraki
fot. Canva