Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.08.2024 18:40

Ścieram i dodaję do placków z cukinii. Dzieciaki nie mogą się ich nachwalić

placki z cukinii
fot. Canva

Ten przepis na placki z cukinii sprawia, że stają się one dużo bardziej zwarte, a przy tym jedwabiste i kremowe. Jeden dodatek sprawia, że z przekąski stają się konkretnym posiłkiem. W dalszym ciągu pozostają jednak szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Placki z cukinii

Placki z cukinii to bodaj najlepszy zamiennik placków ziemniaczanych. Tam, gdzie kartoflane medaliony serwują nam skrobię, cukinia dostarcza błonnika pokarmowego. Mimo podobieństw potrawy te dzieli więc różnica charakterów.

Cukiniowe placuszki przygotować można na wiele sposobów. W tym przepisie wzbogacamy je o starty ser. Stopiona masa będzie spajać placki, a dodatkowo doda nowego wymiaru ich smakowi. Warzywną masę wzbogacamy jednak na jeszcze jeden sposób.

placki na talerzu
fot. Canva
Napakowany witaminami, cynkiem i żelazem. Każdy powinien poznać „zielone złoto”

Placki z cukinii

Do placków z cukinii warto zetrzeć także marchewkę. Doda ona struktury, a przede wszystkim niezwykłej warzywnej słodyczy. Z takim zestawieniem wystarczy już tylko kilka przypraw i gotowe.

Składniki

  • ½ dużej cukinii (lub cała mniejsza)
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek pora, ok. 8-10 cm
  • 100 g startej mozzarelli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Opcjonalnie: 1 łyżka sezamu
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Smażymy cukiniowe placki

Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki i skrawamy gniazda nasienne. Pozostałą część (obraną, jeśli skóra jest twarda) ścieramy na tarce o grubych okach do miski. Posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Na tarce ścieramy marchewkę i drobno ser. Pora kroimy w drobną kostkę. Pestki dyni podprażamy i siekamy.

Cukinię przekładamy na sitko, najlepiej wyściełane tetrową ściereczką. Dokładnie odciskamy ją z wody. W misce mieszamy z pozostałymi składnikami.

Do miski wybijamy jajka, przyorawiamy do smaku solą i pieprzem i zasypujemy mąką ziemniaczaną. Całość wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, aż będą złociste z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na placki po litewsku i ciasto bananowe bez pieczenia.

placki cukiniowe z dipem
fot. Canva