Wyrazista grochówka z kapustą kiszoną. Idealna na jesienny obiad
Grochówka z kapustą kiszoną jest gęsta i pożywna. Swój wyjątkowy smak i aromat zupa zawdzięcza dodatkowi pysznej kiszonki. Zmienia ona charakter dania i sprawia, że nie tylko pięknie pachnie, ale też cudownie rozgrzewa.
Kaszubska wersja grochówki z kapustą kiszoną spodoba się nie tylko amatorom kuchni regionalnej. Jest sycąca i niezwykle aromatyczna, a jej zrobienie wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Danie przyjemnie rozgrzeje w chłodne jesienne dni. Spróbujecie?
Przepis na znakomitą grochówkę z kapustą kiszoną
Składniki:
-
3 litry wody
-
600 g grochu łuskanego
-
300 g kiszonej kapusty
-
600 g ulubionej kiełbasy
-
200 g wędzonego boczku
-
500 g ziemniaków
-
2 większe marchewki
-
2 małe pietruszki
-
pół średniego selera
-
1 duża cebula
-
4 ząbki czosnku
-
4 liście laurowe
-
8 ziaren ziela angielskiego
-
2 łyżki majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić grochówkę z kapustą kiszoną? Aromatyczna zupa jest idealna na jesień
Groch płuczemy na sicie. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wrzucamy ziarno i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy przez 30 minut.
Kapustę kiszoną odsączamy z płynu i siekamy. Dusimy do miękkości w osobnym garnku. Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Podobnie postępujemy z marchewką, pietruszką i selerem, wcześniej dokładnie szorując skórkę. Ziemniakami obieramy i myjemy.
Wszystkie warzywa kroimy w niedużą kostkę. Boczek i kiełbasę również rozdrabniamy — w kosteczkę lub półplasterki. Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej mięsne wyroby. Smażymy na niezbyt dużym ogniu, aż się zrumienią.
Przenosimy do miski, a na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. W razie potrzeby dolewamy olej. Gdy warzywo się zeszkli, wrzucamy czosnek i wsypujemy majeranek. Chwile przesmażamy, a następnie wlewamy kilka łyżek wody z gotowania grochu.
Zawartość patelni przenosimy do garnka z gotowanym ziarnem. Dodajemy też wszystkie pokrojone warzywa oraz kapustę wraz z pozostałym płynem. Gotujemy około 10 minut — do miękkości jarzyn i ziemniaków. Na koniec wrzucamy boczek oraz kiełbasę. Doprawiamy danie solą oraz pieprzem. Smacznego
Wskazówka: grochówkę z kapustą kiszoną możecie zrobić w wersji wegańskiej. Zamiast tradycyjnej kiełbasy użyjcie roślinnego rarytasu. Podsmażcie go wraz z cebulą i czosnkiem na oleju i dodajecie płaską łyżeczkę wędzonej papryki. Będzie pysznie.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rozgrzewające zupy. Szczególnie polecamy pomidorową z czerwoną soczewicą oraz smakowity krem z dyni z wyrazistymi przyprawami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kawa z mlekiem czy bez? Eksperci nie mają wątpliwości. Większość z nas była w ogromnym błędzie
-
Przepyszna golonka pieczona w kiszonej kapuście. Smak zachwyci nie tylko panów
-
Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie