Smakosze.pl Przepisy Wyrazista surówka z ogórków do każdego obiadu. Bije na głowę mizerię
canva/zia_shusha

Wyrazista surówka z ogórków do każdego obiadu. Bije na głowę mizerię

29 sierpnia 2022

Nie wiecie jaką surówkę przygotować do obiadu? Wybierzcie przyjemnie pikantny rarytas z ogórka. Kilka składników przemieni proste warzywo w prawdziwą ucztę. Spróbujecie koniecznie — miła odmiana od klasyki kuchni polskiej gwarantowana.

Surówka z ogórka w stylu azjatyckim odmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Sezonowy rarytas łączymy tu z aromatycznym prażonym sezamem i ostrym sosem przygotowanym z typowych dla tej kuchni składników. Smakołyk jest pikantny i aromatyczny — po prostu pyszny.

Przepis na pikantną surówkę ze świeżego ogórka

Składniki:

  • pół kilograma świeżych ogórków

  • 5 gałązek szczypiorku

  • 2 płaskie łyżki ziaren sezamu

Składniki na sos:

  • 3-4 łyżki octu ryżowego

  • 1,5 łyżki oleju sezamowego

  • 1,5 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego

  • 1 łyżeczka sosu sriracha lub 1 łyżeczka płatków chili

Jak zrobić smaczną surówkę z ogórka? Nietypowe dodatki nadadzą jej charakteru

Zaczynamy od przygotowania sosu. W misce lub szklance umieszczamy ocet ryżowy, olej sezamowy, cukier i sos sriracha lub płatki chili. Mieszamy i odstawiamy go na bok. Sezam prażymy na suchej patelni.

Ogórki myjemy i obieramy. Kroimy je w cienkie plasterki i przenosimy do dużej miski. Szczypiorek płuczemy i siekamy. Dodajemy go do warzyw, a następnie całość mieszamy z sosem i posypiemy sezamem. Podajemy od razu po przyrządzeniu. Smacznego.

Wskazówka: jeżeli korzystacie ze świeżych ogórków szklarniowych, ich obieranie nie jest konieczne. Starannie je umyjcie i pokrójcie - niekoneicznie w plasterki - a też uzyskacie smaczną surówkę.

Po inne pomysły na wyśmienite surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na kultowego colesława w wersji z czerwoną kapustą , a także wyrazistą kompozycję z porem i selerem .

Pikantna surówka z ogórka jest pyszna
canva/Tomophafan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy