Smakosze.pl

Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.

Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.

Przepis na surówkę z pora, selera i jabłka

Składniki:

  • średniej wielkości por (najlepiej jasna część),

  • pół korzenia selera,

  • jabłko,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • 2 łyżki natki pietruszki,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,

  • sól, pieprz

Por oczyść z wierzchnich liści, usuń ciemnozielone liście, tak by pozostała tylko zwarta część. Przekrój ją wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój w cienkie paski.

Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę opłucz, osusz. Listki drobno posiekaj.

Rozdrobnione warzywa umieść w dużej salaterce, oprósz lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić 1-2 łyżkami wody. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

  • Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

  • Ile czasu smażyć wątróbkę?

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: haps

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Karolina Szmulewicz

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]