Smakosze.pl
Por

Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

2 Września 2021

Autor tekstu:

Karolina Szmulewicz

Udostępnij:

Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.

Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.

Przepis na surówkę z pora, selera i jabłka

Składniki:

  • średniej wielkości por (najlepiej jasna część),

  • pół korzenia selera,

  • jabłko,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • 2 łyżki natki pietruszki,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,

  • sól, pieprz

Sok z selera

Niezwykłe właściwości i receptura soku z selera

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z pora

Por oczyść z wierzchnich liści, usuń ciemnozielone liście, tak by pozostała tylko zwarta część. Przekrój ją wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój w cienkie paski.

Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę opłucz, osusz. Listki drobno posiekaj.

Rozdrobnione warzywa umieść w dużej salaterce, oprósz lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić 1-2 łyżkami wody. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Smacznego!

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Obłędnie pyszne pierogi z kurkami

  • Sałatka jarzynowa z marynowanymi grzybami

  • Ile czasu smażyć wątróbkę?

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: haps

Karolina SzmulewiczAutor

Liderka, a zarazem główna wydawczyni portalu Smakosze. Pasjonatka na równi jedzenia, co gotowania. Dbam o to, byście codziennie mieli najświeższe, kulinarne newsy i smakowite przepisy. Studiowałam dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz prowadziłam własny kanał kulinarny, gdzie gotowałam na żywo. Moim celem w przyszłości jest otworzenie własnej restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Przepisy

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Czytaj więcej >
Cukier możesz zrobić z łatwością w domu

Przepisy

Cukier możesz zrobić z łatwością w domu. Limity w Biedronce nie będą Ci już straszne

Czytaj więcej >
mizeria z miętą

Przepisy

Orzeźwiająca mizeria z jogurtem i miętą. Surówka strąci z podium inne wersje dania

Czytaj więcej >