Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 24.08.2021 02:00

Cudownie pikantna surówka z pora z dodatkiem majonezu

Por
Por

Por to niezwykle zdrowe warzywo, z którego warto przygotować surówkę. Pikantny charakter pora dobrze jest przełamać słodkim smakiem jabłka. Doskonałym uzupełnieniem całości będzie majonez, dzięki któremu ten dodatek do obiadu stanie się jeszcze pyszniejszy.

Surówka z pora jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych, zwłaszcza tych zawierających mięso. Ale będzie też pasować do dań wegetariańskich.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Ponieważ por jest wyraźny w smaku, delikatnie pikantna surówka z jego dodatkiem będzie idealna do mniej przyprawionych, łagodniejszych potraw. Zobacz jak szybko ją przygotować.

Przepis na surówkę z pora, selera i jabłka

Składniki:

  • średniej wielkości por (najlepiej jasna część),

  • pół korzenia selera,

  • jabłko,

  • łyżeczka soku z cytryny,

  • 2 łyżki natki pietruszki,

  • 2 łyżki majonezu,

  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany,

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z pora

Por oczyść z wierzchnich liści, usuń ciemnozielone liście, tak by pozostała tylko zwarta część. Przekrój ją wzdłuż na połowę, wypłucz pod bieżącą, zimną wodą. Pokrój w cienkie paski.

Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Natkę opłucz, osusz. Listki drobno posiekaj.

Rozdrobnione warzywa umieść w dużej salaterce, oprósz lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszaj.

Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną. Jeśli sos jest zbyt gęsty możesz go rozrzedzić 1-2 łyżkami wody. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj. Smacznego!

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: haps