Wyrazista zupa z dyni ze słodką niespodzianką
Zupa dyniowa to doskonały pomysł na szybką, prostą i zdrową zupę. Z dyni zazwyczaj robi się zupę-krem, którą można przygotować na wiele sposobów. O jej ostatecznym smaku decydują bowiem dodatki i przyprawy. Nasza zupa jest wyrazista i kryje w sobie słodką niespodziankę.
Jedni wolą przyrządzać dynię na ostro, inni na słodko. Jeszcze inni łączą jednocześnie oba smaki. I trzeba przyznać, że w przypadku dyni, takie zestawienie jest chyba najtrafniejsze. My naszą zupę-krem doprawiliśmy ostrą papryką i sokiem z pomarańczy. Efekt jest przepyszny.
Na zupę-krem najlepiej sprawdzą się mięsiste, mało wodniste odmiany dyni , np. hokkaido, piżmowa, makaronowa. Jeśli dynia jest mało słodka, do zupy warto dodać trochę cukru lub miodu. Nabierze pełniejszego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyrazistą zupę z dyni ze słodką niespodzianką
Składniki:
-
ok. 1 kg miąższu dyni
-
2 ziemniaki
-
1,2 l bulionu warzywnego
-
sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
-
ostra mielona papryka
-
gałka muszkatołowa
-
1 łyżka masła
-
sól, pieprz, cukier do smaku
-
4 łyżki kwaśnej śmietany
Przygotowanie zupy dyniowej
Oczyszczony miąższ dyni pokój w kostkę. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku, zalej bulionem, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu, aż będą miękkie.
Zupę zblenduj na krem. Dodaj sok z pomarańczy, dopraw ją do smaku papryką, gałką muszkatołową, solą, pieprzem i cukrem.
Zupę zagotuj, dodaj masło, wymieszaj. Rozlej do miseczek, podawaj z łyżką śmietany i grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/Radu Bercan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przyslijprzepis