pieczona dynia
canva/ mimagephotography

Pieczona dynia i jej zachwycające zalety

Okrągła, pomarańczowa, ale nie tylko. Dynia to warzywo, które warto włączyć do swojego jadłospisu ze względu na cenne wartości odżywcze. Z upieczonej dyni możesz zrobić purée do zupy krem, ciasta lub pasty kanapkowej. Zobacz prosty przepis na pieczoną dynię.

Dlaczego warto jeść (pieczoną) dynię?

Odpowiadamy: ponieważ pieczenie jest znacznie zdrowszą alternatywą niż smażenie, a nawet… gotowanie. Gotowane warzywa tracą niestety większość swoich wartościowych składników odżywczych. A dynia ma ich całe mnóstwo. Choć wielu to warzywo przypomina tylko o Halloween, dynie naprawdę warto jeść, a nie tylko robić z nich przerażające lampiony. Dynia jest warzywem, które należy do rodziny dyniowatych, razem z melonem, arbuzem, cukinią, kabaczkiem oraz ogórkiem. Na świecie istnieje prawie 50 odmian dyni! Nie wszystkie mają charakterystyczny, pomarańczowy kolor; niektóre są zielone, brązowe a nawet białe. Pomarańczowy miąższ dyni zawiera dużo beta-karotenu, czyli silnego przeciwutleniacza działającego antynowotworowo i przeciwzapalnie. W miąższu dyni znajdziemy cały szereg witamin: witaminę A, C, E, składników mineralnych: wapnia, magnezu, potasu i selenu oraz błonnika pokarmowego. Równie cenne właściwości mają pestki dyni oraz olej z dyni. Te pierwsze zawierają dużo cynku, wapnia i żelaza oraz m.in. kwas foliowy. Olej tłoczony na zimno z pestek dyni jest natomiast antidotum na pasożyty przewodu pokarmowego u dzieci i dorosłych. Ma swoim składzie cenne kwasy Omega-6. Jest również… idealnym kosmetykiem dla skóry suchej i łuszczącej się!

Z czym najlepiej smakuje upieczona dynia, czyli imbir, cynamon i… ser feta

Pieczoną dynię da się wykorzystać na wiele różnych sposobów. Przede wszystkim można zrobić z niej purée z dyni, które śmiało możesz użyć do rozgrzewającej zupy krem z dyni, dyniowego ciasta, czy dyniowej pasty z dodatkiem curry. Jeśli jednak nie masz zamiaru robić purée z upieczonej dyni, możesz ją zjeść właśnie w tej postaci. Pieczona dynia doskonale smakuje z np. z serem feta. W tym celu możesz zmodyfikować nieco nasz przepis. Wydrążoną z włóknistego miąższu dynię pokrój w kosteczkę, wrzuć do miski i wymieszaj z paroma łyżkami oliwy. Dodaj do niej swoje ulubione przyprawy: mogą być to np. zioła prowansalskie, słodka papryka lub czosnek. Nie musisz się ograniczać: dynia uwielbia zioła! Piecz dynię w naczyniu żaroodpornym przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika, dodaj pokrojony ser feta i włóż ponownie do piekarnika na 10 minut. Wytrawne danie z pieczonej dyni gotowe!

Purée z pieczonej dyni – do zupy dyniowej lub dyniowego ciasta


Chcesz zrobić purée z dyni? Nic prostszego! Gdy upieczesz dynię według naszego przepisu, obierz ją ze skórki, zmiksuj blenderem i… gotowe. Takie purée najlepiej przełóż na ściereczkę i wyciśnij z niego sok. Pamiętaj, że możesz trzymać je w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Jeśli masz zamiar je wykorzystać na inną okazję: śmiało zamróź. My polecamy wykorzystać purée z dyni do zupy dyniowej lub pysznego ciasta dyniowego. Zupa dyniowa na bazie purée z pieczonej dyni to idealna propozycja na rozgrzewający obiad w środku ponurej zimy. Dynia uwielbia imbir, a zupa dyniowa z imbirem i grzankami to obiad, który musisz wypróbować, jeśli jesteś zmarzluchem. Wolisz dynię na słodko? Nie ma problemu! Upiecz ciasto na bazie purée z pieczonej dyni z dodatkiem cynamonu i startej skórki pomarańczy. Taki dyniowy piernik jest świetnym ciastem na jesień.

Przepis na pieczoną dynię


W przepisie możesz użyć każdej dyni: klasycznej, piżmowej lub dyni Hokkaido. Tej ostatniej nie musisz obierać ze skórki. Jeśli nie chcesz robić purée z pieczonej dyni, wymieszaj jej kawałki z oliwą i przyprawami.


Składniki:

1 dynia (dowolnej wielkości)


Przygotowanie:

Umyj dynię pod zimną, bieżącą wodą. Podziel ją na mniejsze kawałki. Wydrąż z nich środek z pestkami.
Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
Kawałki dyni ułóż na dużej blaszce (skórką do dołu) z papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35-40 min.

Następny artykuł