Smakosze.pl Przepisy Konkretne schabowe w musztardowej panierce bez ani jednego jajka
canva/yipengge

Konkretne schabowe w musztardowej panierce bez ani jednego jajka

4 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli macie dzisiaj w planach kotlety schabowe, podpowiemy wam jak odmienić ich smak. Przygotujcie schabowe w musztardowej panierce. Będą wyraziste i konkretne, doskonałe na przykład z pieczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Kotlety schabowe robimy tak często, że aż szkoda nie poeksperymentować z ich przygotowaniem. Być może, któraś wersja okaże się smaczniejsza, niż robiona dotychczas? Z całą pewnością warto poszukiwać i odkrywać nowe smaki. Dzięki temu w waszej kuchni nie będzie nudno.

Wyraziste, konkretne schabowe w musztardowej panierce

Składniki:

  • 6 plastrów schabu środkowego

  • olej

  • 2 łyżki ostrej musztardy

  • 1 szklanka tartej bułki

  • 2 łyżki masła

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie schabowych

Plastry schabu rozbij dobrze kuchennym młotkiem. Oprósz solą, pieprzem i słodką papryką. Odstaw na 10 minut. Obsmaż na rozgrzanym oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu.

Musztardę wymieszaj z tartą bułką i rozmiękczonym masłem. Połącz z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku.

Kotlety obłóż z obu stron przygotowaną panierką. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz ok. 20 minut, aż panierka ładnie się zrumieni. Smacznego!

Po więcej inspiracji na kotlety schabowe zapraszamy na naszą stronę. Zobacz, jak podwójne schabowe robi Magda Gessler , a także sprawdź, jak przygotować schabowe w orzechowej panierce .

musztarda
musztarda

Źródło: canva/Medioimages/Photodisc

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy