Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita papryka konserwowa według przepisu Kuronia
canva/photosimysia

Wyśmienita papryka konserwowa według przepisu Kuronia

24 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Marzy wam się aromatyczny dodatek do obiadu lub smaczna zakąska? Proponujemy przygotować paprykę konserwową według przepisu Kuronia. Jest wyśmienita w smaku, bo niezbyt octowa i przyjemnie twardawa. Z pewnością przypadnie wam do gustu.

Choć to może nie szczyt paprykowego sezonu, to gdy trafi wam się to warzywo po promocyjnej cenie, kupcie go trochę więcej. Jest niezwykle zdrowe, doskonale smakuje na przekąskę, można je kroić na kanapki, dodawać do zapiekanek i potraw duszonych.

Można też zrobić z niego chociaż 1-2 słoiki pysznego przetworu. Jakiego? Za Jakubem Kuroniem namawiamy do zrobienia papryki konserwowej. To warzywo idealnie nadaje się do marynowania, bo dobrze komponuje się z niewielkim dodatkiem octu oraz z przyprawami.

Przepis Kuronia na marynowaną paprykę

Składniki na 3 słoiki 0,5 l:

  • 1 kg kolorowej papryki

  • 6 liści laurowych

  • 2 łyżeczki gorczycy

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego

na zalewę:

  • 3/4 l wody

  • 3 łyżki cukru

  • niepełna łyżeczka soli

  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie marynowanej papryki

Papryki dokładnie umyj, wytrzyj. Każdą przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i białe błonki. Każdą połówkę przekrój wzdłuż na 3-4 kawałki.

Do wyparzonych słoików włóż po trochu przypraw, a potem napełnij je ciasno kawałkami papryki.

Na zalewę wodę wlej do rondelka. Dodaj cukier i sól, zagotuj. Dodaj ocet i olej, ponownie zagotuj.

Gorącą zalewą zalej paprykę w słoikach. Dopilnuj, by warzywo znajdowało się pod zalewą. Słoiki dokładnie zakręć.

Po ok. tygodniu papryka jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcesz ją dłużej przechowywać, pasteryzuj ją ok. 20 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na sos paprykowy do słoików , a także na paprykę po chorwacku .

papryka
papryka

Źródło zdjęcia: canva/Sanil Photography Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy