Wyśmienita sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler
Sałatka jarzynowa to świąteczna klasyka, jednak Magda Gessler postanowiła pokazać Polak, jak ją odpowiednio przygotować. Gwiazda telewizji całkowicie zakazuje używania cebuli. Według niej cebula ma zbyt intensywny smak, który zakrywa wszystkie inne.
Sałatka jarzynowa jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i popularnych sałatek, które zazwyczaj lądują na stołach w trakcie świętowania. Jak według Magdy Gessler należy ją wykonać?
Gessler uważa, że wrzucenie cebuli do miski z sałatką całkowicie ją psuje. Polska cebula ma bowiem bardzo silny smak i aromat, przez co dominuje inne składniki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na sałatkę jarzynową Magdy Gessler
Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, jak zrobić marynowane grzyby leśne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich. Składniki:
-
5 ziemniaków
-
5 marchewek
-
1 pietruszka
-
pół selera
-
5 kiszonych ogórków
-
6 jajek
-
puszka groszku
-
6 łyżek majonezu
-
2 łyżki musztardy
Wszystkie warzywa, poza ogórkami dokładnie obierz i umyj pod bieżącą wodą. Wstaw je następnie do dużego garnka, zalej wodą i postaw na gazie. Gotuj je, aż wszystkie nabiorą odpowiedniej miękkości.
Jajka ugotuj na twardo. Odsączone i ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę i wrzuć do dużej miski. Jajka obierz ze skorupki i także rozdrobnij w kostkę. To samo powtórz z ogórkami kiszonymi.
Do miski dodaj odsączony groszek, majonez, musztardę, sól oraz pieprz. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i schowaj do lodówki na całą noc. Po tym czasie sałatka jest gotowa do jedzenia.
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl