Wyśmienita surówka z selera i orzechów. Zaskakujący smak zaskoczy każdego smakosza
Jeśli szukacie pomysłu na nieoczywisty dodatek do obiadu, polecamy surówkę z selera i orzechów. Jej wyśmienity smak zaskoczy każdego smakosza. Aromatyczny seler doskonale komponuje się bowiem ze słodko-kwaśnym jabłkiem i chrupiącymi orzechami. Ta surówka doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.
Choć surówki stanowią najzdrowszą część obiadu, to zwykle poświęcamy im najmniej uwagi. Wychodzimy bowiem z założenia, że posiłek można zjeść i bez tego dodatku albo dokładamy do niego plasterki pomidora lub kiszony ogórek.
Jeśli jednak znajdziecie nieco więcej czasu na przygotowanie surówki, to możecie ją zrobić np. z selera, jabłka i orzechów. Będzie chrupiąca i delikatna. Pamiętajcie tylko o tym, by nie robić surówek z dużym wyprzedzeniem, bo szybko tracą witaminy.
Jak zrobić surówkę z selera i orzechów?
Składniki:
-
1 nieduży seler korzeniowy
-
1 słodko-kwaśne jabłko
-
kilka orzechów włoskich
-
sok z cytryny
-
ok. 100 ml śmietany 12 proc.
-
sól, pieprz, cukier
Przygotowanie surówki z selera
Seler obierz, zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na nieco większych oczkach.
Jabłko dodaj do selera i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Orzechy oczyść, dość grubo posiekaj, dodaj do surówki.
Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Od razu podawaj.
Wskazówka:
Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak tej surówki, możesz do niej również dodać 1-2 łyżeczki majonezu.
Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na inne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z pora , a także poznaj recepturę na kalafiorową surówkę coleslaw .
Źródło zdjęcia: canva/magraphics Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
-
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
-
Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis
Źródło: staregary