Smakosze.pl Przepisy Wyśmienita surówka z selera i orzechów. Zaskakujący smak zaskoczy każdego smakosza
canva/Ralf Menache

Wyśmienita surówka z selera i orzechów. Zaskakujący smak zaskoczy każdego smakosza

18 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli szukacie pomysłu na nieoczywisty dodatek do obiadu, polecamy surówkę z selera i orzechów. Jej wyśmienity smak zaskoczy każdego smakosza. Aromatyczny seler doskonale komponuje się bowiem ze słodko-kwaśnym jabłkiem i chrupiącymi orzechami. Ta surówka doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.

Choć surówki stanowią najzdrowszą część obiadu, to zwykle poświęcamy im najmniej uwagi. Wychodzimy bowiem z założenia, że posiłek można zjeść i bez tego dodatku albo dokładamy do niego plasterki pomidora lub kiszony ogórek.

Jeśli jednak znajdziecie nieco więcej czasu na przygotowanie surówki, to możecie ją zrobić np. z selera, jabłka i orzechów. Będzie chrupiąca i delikatna. Pamiętajcie tylko o tym, by nie robić surówek z dużym wyprzedzeniem, bo szybko tracą witaminy.

Jak zrobić surówkę z selera i orzechów?

Składniki:

  • 1 nieduży seler korzeniowy

  • 1 słodko-kwaśne jabłko

  • kilka orzechów włoskich

  • sok z cytryny

  • ok. 100 ml śmietany 12 proc.

  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie surówki z selera

Seler obierz, zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na nieco większych oczkach.

Jabłko dodaj do selera i od razu skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Orzechy oczyść, dość grubo posiekaj, dodaj do surówki.

Surówkę dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Od razu podawaj.

Wskazówka:

Jeśli chcesz nieco zaostrzyć smak tej surówki, możesz do niej również dodać 1-2 łyżeczki majonezu.

Na naszej stronie znajdziesz też pomysły na inne surówki. Sprawdź, jak zrobić surówkę z pora , a także poznaj recepturę na kalafiorową surówkę coleslaw .

orzechy włoskie
orzechy włoskie

Źródło zdjęcia: canva/magraphics Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: staregary

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy