Smakosze.pl
 Soczysta i chrupiąca surówka z pora. Świetny dodatek do obiadu

canva/arfo

Soczysta i chrupiąca surówka z pora. Świetny dodatek do obiadu

30 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Surówka z pora, marchewki i jabłka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Lekka, soczysta i chrupiąca wprost rozpływa się w ustach. Biała surówka z pora zachwyci wszystkich domowników. Poznaj prosty przepis na surówkę z pora, nie ma lepszej.

Surówki to zawsze świetny dodatek do obiadu. Świeże warzywa połączone z aromatycznymi ziołami, majonezem, jogurtem lub śmietaną doskonale łączą się z innymi składnikami, tworząc wyśmienity i zbilansowany obiad dla najbliższych.

Kalafior od Strzelczyka

Przepyszny kalafior w cieście według przepisu Tomasza Strzelczyka

CZYTAJ DALEJ

Biała surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka, natki pietruszki, szczypiorku smakuje wyśmienicie, kiedy podasz ją z majonezem i kwaśną śmietaną. Gorąco polecam również dietetyczny majonez, który przygotujesz błyskawicznie, a będzie zdrowszy i mniej kaloryczny niż gotowy produkt.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym. Przygotujesz go błyskawicznie, bo w piekarniku, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.

Przepis na surówkę z pora

Składniki na 5-6 porcji:

  • biała część pora

  • małe jabłko

  • marchewka

  • 2 łyżki majonezu

  • łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • sól, pieprz do smaku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • łyżka posiekanego szczypiorku

Jak zrobić surówkę z pora?

Por posiekaj drobno i przełóż do miski. Zetrzyj na tarce jabłko i marchewkę i dodaj do pora. Do surówki wsyp również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.

Dodaj majonez, śmietanę i dokładnie wymieszaj, następnie surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.

Siekany por na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kultowa zupa owocowa

Przepisy

Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa

Czytaj więcej >
pierogi

Przepisy

Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać

Czytaj więcej >
Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej

Przepisy

Niedrogie pulpety z kaszy gryczanej. Nawet mięsożercy je pokochają

Czytaj więcej >
Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Przepisy

Jak wykorzystać czerstwy chleb? Zrób z niego przepyszną zapiekankę

Czytaj więcej >
Kotlety mielone po śląsku są pyszne

Przepisy

Kotlety mielone po śląsku. Przepis na kultowe karminadle

Czytaj więcej >
Magda Mołek, ogórki małosolne

Przepisy

Magda Mołek zdradziła sekret swoich ogórków małosolnych. Gwiazda zwraca uwagę na 1 detal

Czytaj więcej >