Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej
canva/Qwart

Gołąbki po poznańsku są prostą w przygotowaniu i niezwykle aromatyczną wersją lubianej przez wielu smakoszy potrawy. Przyrządzane w formie kotletów rarytas, podany z sosem pomidorowym sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Jest tak pyszny, że jeszcze nie raz go zrobicie. Spróbujecie?

Mięsne gołąbki z młodej kapusty w wersji poznańskiej nie wymagają żmudnego zawijania. Tym razem kapustę siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami farszu, na koniec formując z niego niewielkie kotlety. Aromatyczny sos pomidorowy doskonale podkreśli ich wyjątkowy smak. Skusicie się?

Przepis na wyśmienite gołąbki po poznańsku

Składniki na gołąbki:

  • 1 niewielka główka młodej kapusty

  • 500 g mięsa mielonego z indyka

  • 100 g ugotowanego na półtwardo ryżu

  • pół szklanki kaszy manny

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 jaja

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na sos:

  • pół litra bulionu warzywnego

  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • ulubione zioła np. bazylia czy oregano

  • cukier (opcjonalnie)

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie gołąbków po poznańsku:

Kapustę oczyszczamy i szatkujemy ją starannie. W dużej misce łączymy ją z przestudzonym i rozdrobnionym ryżem oraz mięsem mielonym. Wbijamy jaja i wsypujemy kaszę mannę.

Cebule i czosnek obieramy, a następnie kroimy — odpowiednio w drobną i kostkę i cienkie plasterki. Dodajemy do masy wraz z pozostałymi przyprawami. Dłonią wyrabiamy farsz, a następnie formujemy z niego nieco spłaszczone kotlety.

Obtaczamy je w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Przenosimy je do czystego garnka i zalewamy sosem przyrządzonym według zamieszczonej poniżej instrukcji. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujmy przez 30 minut. Smacznego.

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Bulion zagotowujemy w niedużym garnku. Łączymy go z przecierem i gotujemy około 5 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Jeśli jest kwaskowy, dodajemy cukier, a następnie zalewamy nim gołąbki po poznańsku.

Więcej pomysłów na przyrządzenie młodej kapusty zdradzamy na naszej stronie. Znajdziecie tam m.in. przepis na kremową wersję zasmażaną, a także smakowitą letnią wersję kapuśniaku.

Zawijanie gołąbków nie zawsze jest konieczne
canva/amberto4ka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: migusia.blogspot