Smakosze.pl Przepisy Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji
screen z filmu Wydawnictwo WAM na YouTube, canva/zia_shusha

Wyśmienite ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji

26 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chrupiące i wyraziste w smaku. Takie są właśnie ogórki konserwowe curry według przepisu niezawodnej siostry Anastazji. Wyśmienite korniszony można jeść na przekąskę, a także dodawać do sałatek i innych potraw. Dzięki dodatkowi curry nabierają złocistej barwy i niezwykłego aromatu.

Po ogórki konserwowe sięgają wielbiciele ostrzejszych smaków. Do przetworów tych dodaje się bowiem ocet, który nadaje im wyrazistości i charakterystycznej woni. Oczywiście dodatek octu może być większy lub mniejszy, a smak ogórków łagodniejszy lub ostrzejszy.

Ogórki konserwowe według przepisu siostry Anastazji mają doskonale wyważone smaki. Kwaśność octu jest bowiem dobrze zbalansowana cukrem. A ciekawej nuty smakowej dodaje też przyprawa curry.

Przepis siostry Anastazji na ogórki konserwowe curry

Składniki:

  • ok. 1,5 kg małych, jędrnych ogórków

  • 1 łodyga selera

  • 2 plastry cebuli

  • 1 łyżeczka gorczycy

na zalewę:

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1/2 łyżki soli

  • 2 łyżeczki przyprawy curry

  • 1/2 szklanki octu 10 proc.

Przygotowanie ogórków konserwowych

Ogórki dokładnie umyj. Jeśli są większe i mają grubszą skórkę, możesz je obrać i przekroić wzdłuż na 4 części.

Do wyparzonych słoików nałóż po kawałku łodygi selera, plaster cebuli i trochę gorczycy. Słoiki napełnij ogórkami.

Składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki, tak by były nią dokładnie przykryte.

Krawędzie słoików wytrzyj do sucha, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Ogórki pasteryzuj 3 minuty, licząc od momentu zagotowania się wody.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na przetwory z ogórków. Sprawdź, jak zrobić ogórki krokodylki , a także ogórki w zalewie gyros .

curry przyprawa
curry przyprawa

Źródło zdjęcia: canva/ThessAmren

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: siostra-anastazja

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy