Smakosze.pl Przepisy Wyśmienity sos kurkowy według przepisu Tomasza Strzelczyka. Raj dla miłośników grzybów
screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube, canva/Bartosz Luczak

Wyśmienity sos kurkowy według przepisu Tomasza Strzelczyka. Raj dla miłośników grzybów

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przygotujcie wyśmienity sos kurkowy według przepisu Tomasza Strzelczyka. Będzie on z pewnością rajem dla miłośników grzybów. Sekretem smaku tego sosu są grzyby podsmażone z cebulą, a także tymianek. Sos można podać z makaronem czy do pieczonego mięsa albo po prostu zjeść z chlebem.

Sos kurkowy to jeden z tych sezonowych hitów, na który czekają wielbiciele grzybów. Apetycznie wygląda, jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Tomasz Strzelczyk proponuje podkreślić jego smak świeżym tymiankiem. Zioło to wyjątkowo dobrze komponuje się z grzybami. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Przepis Tomasza Strzelczyka na sos kurkowy

Składniki:

  • 40 dag kurek

  • 1 łyżka oleju

  • 2 łyżki masła

  • 2 cebule

  • kilka gałązek świeżego tymianku

  • 1 ząbek czosnku

  • 200 ml śmietanki 18 proc.

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie sosu kurkowego

Kurki oczyść, opłucz, osącz. Jeśli są duże, porwij je na kawałki lub pokrój. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a potem wsyp 1/3 kurek.

Kurki smaż na dość dużym ogniu, aż ładnie się zrumienią. Wtedy dodaj do nich listki tymianku, całość chwilę przesmaż.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Garść cebuli dodaj do grzybów, podsmaż. Do cebuli i grzybów dodaj posiekany czosnek, a potem połowę pozostałych kurek i resztę cebuli.

Smaż na dużym ogniu 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj resztę kurek, trochę soli i pieprzu. Smaż jeszcze chwilę.

Do grzybów i cebuli dolej śmietankę. Zmniejsz ogień i duś sos jeszcze 3-4 minuty. Dopraw go do smaku, posyp posiekaną natką pietruszki. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na potrawy z kurkami. Sprawdź, jak zrobić pomidory nadziewane kurkami , a także, jak zamarynować kurki .

kurki
canva/EBlokhina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: film na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy