Smakosze.pl Przepisy Wysoka, puszysta karpatka - najlepszy patent na idealny deser
canva/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Wysoka, puszysta karpatka - najlepszy patent na idealny deser

5 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Karpatka dla wielu jest ich ulubionym ciastem - połączenie lekkiego kremu z dwoma pysznymi blatami nie ma sobie równych. Dzięki wykorzystaniu parzonego ciasta cały deser jest puszysty i bardzo wyrośnięty. Świetnie pasuje do wieczornej herbaty lub poobiedniej kawy.

Karpatka może jawić się dla niektórych jako ciasto wyjątkowo skomplikowane i wymagające mnóstwa wprawy w pieczeniu. Prawda jest jednak zupełnie inna i wystarczy trzymać się przepisu.

Aby na karpatce pojawiły się charakterystycznie "góry i doliny", należy do wykładania na blachę ciasta użyć zwilżonej wcześniej łyżki. Ciasto parzone na karpatkę jest dość lepiące, a taki zabieg pozwala na dowolne modelowanie jego kształtu.

Trzonem tego wypieku jest krem budyniowy, który dzięki użyciu dużej ilości masła, jest jedwabisty. Warto wymieszać go bardzo dokładnie, aby nie pojawiły się w nim nieprzyjemne grudki.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na karpatkę

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 300 ml wody

  • 5 jajek

Krem:

  • 750 ml mleka

  • 5 żółtek

  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • 100 g mąki pszennej

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 200 g cukru

Zacznij od zagotowania w rondelku wody wraz z masłem. Do gotujących się składników powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie i zacznie odklejać się od ścianek, odstaw je do ostudzenia i zmiksuj je z jajkami.

Dwie formy nasmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto rozłóż po równo w obu formach (pamiętając o sposobie ze zwilżoną łyżką) i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35 minut. Odstaw je do ostudzenia.

500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj je. Do reszty wlej żółtka, wsyp cukier, mąki i dodaj ekstrakt. Wlej je do gorącego mleka, cały czas mieszając. Masło utrzyj i dodaj do ostudzonego budyniu. Rozłóż krem na jednym blacie, drugim go przykryj i oprósz z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego.

Karpatka

Źródło: canva/Dar1930, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkiefantazje.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy