Smakosze.pl Przepisy Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia
canva/Qwart, Getty Images

Wysoki jak góra biszkopt na sodzie bez grama proszku do pieczenia

5 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Tradycyjny biszkopt wymaga dużych nakładów pracy podczas ubijania jajek, aby wtłoczyć w nie wystarczająco dużo powietrza. Wystarczy jednak dodać do ciasta nieco sody oczyszczonej, aby wyeliminować tę nieprzyjemną czynność. Taki biszkopt wyrośnie niczym góra i będzie stanowił idealną bazę do tortów i innych deserów.

Smaczny i udany biszkopt powinien wyróżniać się dużą puszystością oraz wilgotnością. Nie ma bowiem nic gorszego niż suchy i niewyrośnięty biszkopt, którego nie da się zjeść bez popicia. Poniższy przepis zawsze daje doskonały efekt.

W przypadku sporządzania biszkoptu bardzo ważne jest używanie składników o takiej samej pokojowej temperaturze. Dlatego na 30 minut przed mieszaniem ciasta wyjmij wszystkie produkty z lodówki, żeby mogły się równomiernie ocieplić.

Przepis na wyrośnięty biszkopt na sodzie

Składniki:

  • 3 jajka

  • 15 g masła

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki cukru

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka octu

  • szczypta soli

Do rondelka wlej mleko i wrzuć do niegop masło. Postaw naczynie na gazie i podgrzewaj, aż masło się roztopi, po czym odstaw je na bok. Białka oddziel od żółtek, przelej je do miski i ubij na sztywną pianę z solą.

Gdy piana będzie gotowa, wlej do niej żółtka i chwilę miksuj. Po chwili partiami dosypuj cukier, cały czas miskując. Następnie dolej do piany ocet, zmiksuj i wsyp przesianą mąkę. Delikatnie połącz całość ze sobą.

Do ostudzonego mleka wsyp sodę i wlej je do ciasta i wymieszaj. Wlej ciasto do formy z papierem do pieczenia. Wsuń naczynie do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut, aż wbity w biszkopt patyczek będzie suchy.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić lekkie i wyrośnięte oponki serowe. Ten tekst wyjawia przepis na chrupiące racuchy z jabłkami i chrupiącą niespodzianką.

Biszkopt

Źródło: canva/dusiowa, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: orchideli Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy