Wystarczą 2 banany dziennie, a zmiany są nieuniknione. Można się zdziwić
Banany są dostępne w niemal każdym ze sklepów spożywczych przez cały, okrągły rok, a mimo tego często je pomijamy. Zupełnie niesłusznie. Okazuje się, że te owoce mają nie tylko wszechstronne zastosowanie w kuchni, ale również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Wystarczą już 2 dziennie, aby odczuć poprawę swojego samopoczucia!
Co się stanie, gdy będziesz jadł 2 banany dziennie?
Niepozorne banany mogą być prawdziwie odżywczą bombą. Zawierają w sobie m.in. witaminy z grupy B i C oraz tak cenne składniki mineralne jak np. potas, błonnik, miedź i wapń . Regularne spożywanie bananów może obniżyć poziom cholesterolu we krwi, wspierają pamięć i pracę mózgu oraz wspierają układ nerwowy. Podobno szczególnie warto jeść je wieczorem, ponieważ pomagają nam w wieczornym relaksie i eliminują stresującą bezsenność.
Dojrzałe banany także nie powinny lądować w koszu. Mogą one być pomocne przy problemach z biegunką. Ich miąższ jest łatwy do strawienia i nie obciąży dodatkowo jelit. Natomiast, mniej dojrzałe banany z lekko zieloną skórką zalecane są w diecie osób zmagających się z wrzodami. Ich miąższ zawiera skrobię, która chroni błonę śluzową żołądka przed uszkodzeniami, jakie mogą wywołać soki trawienne. Mimo wielu zalet nie każdy powinien włączyć banany do swojego menu. Kiedy lepiej tego nie robić?
Kto nie powinien sięgać po banany?
Banany są owocami, które mimo licznych zalet prozdrowotnych, niestety mają wysoki indeks glikemiczny. Sprawia to, że nie powinny po nie sięgać osoby borykające się z cukrzycą oraz podwyższonym cukrem we krwi. Banany nie jest też najlepszym wyborem dla osób, znajdujących się na dietach odchudzających - zawiera on sporo kalorii i chociaż nie są one do końca “puste”, to doliczone do codziennego bilansu mogą przynieść nie do końca zamierzone efekty.
W takich sytuacjach najlepiej skonsultować się z odpowiednim lekarzem lub dietetykiem. Żaden artykuł nie jest bowiem w stanie zastąpić konsultacji z właściwym ekspertem. Jeśli jednak nie mamy żadnych przeciwskazań, to powinniśmy sięgać po te owoce. Jak je wykorzystać w kuchni? Odpowiedź poniżej.
Jak wykorzystać w kuchni banany?
Najczęściej spożywamy banany na surowo. Te owoce mogą urozmaicić sałatkę owocową, owsiankę lub deser. Z dojrzałych bananów przygotujemy cieszący się coraz większą popularnością chlebek , który w smaku przypomina wilgotne ciasto.
Owoce te doskonale sprawdzą się również jako składnik domowych lodów, koktajli i sosów. Doskonale komponują się z kurczakiem oraz ryżem. Zmiksowane z kawą wzmocnią nie tylko jej smak, ale również właściwości. Ten patent doceniła sama Anna Lewandowska. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule .