Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio smażę te kotlety zamiast zwykłych mielonych. W głowie się nie mieści, z czego są zrobione
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.10.2023 14:37

Ostatnio smażę te kotlety zamiast zwykłych mielonych. W głowie się nie mieści, z czego są zrobione

kotlety postne
YouTube/@MniamMniamPL

Jeśli lubicie smażyć kotlety, to może zainteresuje was mój sposób na to danie. Jednak nie są to kotlety mielone. Nie mają w sobie ani grama mięsa i pasują jako piątkowy obiad. Polecam przepis na pyszne postne kotlety w smacznym sosie. Warto je przyrządzić w swojej kuchni.

Kotlety postne zamiast mielonych

Często na obiad robiłam kotlety mielone. Są smaczne i proste w przyrządzeniu. Jednak po którymś obiedzie zostało mi sporo tłuczonych ziemniaków. Co z nimi zrobić? Czy wyrzucić do kosza? Szkoda tak marnotrawić jedzenie.

Dlatego znalazłam świetny przepis na kotlety postne. Wykorzystuję do nich tłuczone ziemniaki, por, ser i jeszcze kilka składników. Wychodzą nawet lepsze od mielonych i mogą podać je na obiad w piątek. Polecam przepis na postne kotlety. 

kotlety
YouTube/@MniamMniamPL
Owiń łyżki ciastem, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam

Jak zrobić postne kotlety?

Składniki:

  • 800 g ziemniaków tłuczonych
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • por
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 400 g pieczarek
  • cebula
  • 100 ml śmietanki
  • sól
  • pieprz

Pora kroimy na małe kawałki, solimy i wrzucamy na patelnię. Gdy się zeszkli zestawiamy z ognia. Tłuczone ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, starty ser żółty i jajko. Dorzucamy podsmażony por, sól i pieprz. 

Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Teraz robimy sos. Cebulę siekamy, a pieczarki na nieduże kawałki. Smażymy cebulę i pieczarki, aż zmiękną. Dodajemy masło i mieszamy aż się roztopi. Dolewamy śmietankę i mieszamy. 

Kotlety postne w sosie pieczarkowym lepsze od mielonych

Teraz z masy formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kotlety podajemy z sosem pieczarkowym. 

Kotlety postne są pyszne i bardzo delikatne. Sos pieczarkowy podkreśla ich smak. Danie jest idealne na piątkowy obiad. Polecam je, bo te kotlety smakują wszystkim domownikom. Pisaliśmy o pysznych mielonych z farszem.  Radziliśmy jak zrobić mielone z cukinią. 

kotlety
YouTube/@MniamMniamPL