Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden majonez. Siostra Anastazja zalewa surówkę z selera zupełnie innym składnikiem
Monika Dec
Monika Dec 20.10.2023 17:24

Żaden majonez. Siostra Anastazja zalewa surówkę z selera zupełnie innym składnikiem

canva/nobtis i youtube/ Wydawnictwo WAM
surówka z selera

Siostra Anastazja jest prawdziwym kulinarnym autorytetem. W jej książkach można znaleźć wiele znakomitych przepisów na dania na niemal każdą okazję. Wsród nich jest sporo pomysłów na smaczne surówki. Ta z selera jest nie tylko łatwa w wykonaniu, ale również pasująca do niemal każdego drugiego dania. Nie ma w niej ani grama majonezu. 

Surówka z selera według siostry Anastazji

Siostra Anastazja napisała 17 książek z przepisami kulinarnymi. Zakonnica specjalizuje się przede wszystkim w tradycyjnych daniach kuchni polskiej. Polacy uwielbiają jej patenty na m.in. wymyślne kotlety, zapiekanki, sałatki oraz surówki. Siostra Anastazja do swoich potraw wybiera zawsze łatwo dostępne i niedrogie składniki. Jedną z naszych ulubionych potraw jej autorstwa jest surówka z selera z sosem z kwaśnej śmietany. Idealnie sprawdzi się chociażby na elegancki obiad z okazji zbliżającego się święta Wszystkich Świętych. Jak ją zrobić? Odpowiedź poniżej.

Surówka z selera konserwowego do obiadu
canva/papkin

 

Ostatnio smażę te kotlety zamiast zwykłych mielonych. W głowie się nie mieści, z czego są zrobione

Lista składnik na surówkę z selera wg. Siostry Anastazji

Do zrobienia surówki z selera potrzebne będą?

  • 2 selery korzeniowe
  • 4-5 marchewek
  • 3 jabłka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
  • 10 dag rodzynek
  • sok z jednej cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji

Jak zrobić surówkę z selera?

Obrane selery i marchew zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wymieszaj je z selerem i marchewką, a następnie dodaj do nich posiekany szczypiorek oraz sparzone wcześniej rodzynki. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie wymieszaj. Surówkę ozdób listkami pietruszki. Smacznego!

  • Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a a rodzynki suszoną żurawiną.

Na naszej stronie znajdziesz inne przepisy siostry Anastazji m.in. na kotlety z kapusty oraz migdałowiec bez pieczenia.

Przepis pochodzi z książki: Wielka Księga Siostry Anastazji: przetwory, sałatki, surówki, ciasta i dania tradycyjne, wyd WAM

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem
źródło: canva/bbh2
Tagi: witaminy