Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co roku robię taką dynię w słoikach. To moje ulubione jesienne przetwory, cały sekret tkwi w zalewie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.10.2023 13:40

Co roku robię taką dynię w słoikach. To moje ulubione jesienne przetwory, cały sekret tkwi w zalewie

marynowana dynia
YouTube/@kuchniapysznosci

Dynia jest warzywem, które chyba najbardziej kojarzy nam się z jesienią. Pomarańczowa, złocista, ale też w innych kolorach aż prosi się o przyrządzenie z niej pyszności w kuchni. Ja przygotowuję dynię w wyjątkowej zalewie. Wychodzi mi prawdziwy rarytas, na który polecam znakomity przepis.

Dynia kolorowa jak jesień przyda się w kuchni

Dynia jest tak kolorowa, jak liście na drzewach jesienią. Znajdziemy dynie żółte, pomarańczowe, zielone i soczyście nakrapiane. To przyciągające wzrok warzywo jest nie tylko bajecznie kolorowe, ale też zdrowe. Jedzenie dyni obniża ciśnienie krwi i dobroczynnie działa na układ pokarmowy. 

Do tego chroni serce i działa przeciwbakteryjnie. Warto z dyni przyrządzić coś pysznego w kuchni. Ja robię chrupką dynię w zalewie słodko-kwaśnej. Jest wyśmienita i należy do moich ulubionych jesiennych przetworów. Polecam przepis na dynię w smacznej zalewie.

dynia
 YouTube/@kuchniapysznosci
Z tym przepisem kopytka zawsze wychodzą idealnie. Sztuczka z ziemniakami jest bezcenna

Jak zrobić dynię w zalewie słodko-kwaśnej?

Składniki:

  • 1 ½ dynia zielona odmiana muscat
  • ⅓ szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 6 goździków
  • cynamon
  • 1 łyżka soli

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy się gniazd nasiennych, obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy do miski. Tak przygotowaną dynię gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Następnie ją odcedzamy i robimy zalewę.

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy ½ szklanki octu, szklankę cukru i mieszamy. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy sól, goździki i 2 szczypty cynamonu. Mieszamy i czekamy, aż zacznie się gotować. Następnie dodajemy dynię. 

Dynia w zalewie słodko-kwaśnej zachwyci wszystkich smakiem

Teraz dynię podgrzewamy przez 8 minut w zalewie. Potem przekładamy ją do wyparzonych słoików, do ¾ wysokości. Wlewamy zalewę tak, by przykryła dynię. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut od zagotowania wody. 

Tak przygotowana dynia jest bardzo chrupka i jędrna. Smak zalewy zaskakuje słodyczą i kwaskowatością. Dynia pasuje do dań mięsnych i jako przekąska. Warto ją przyrządzić, bo rozpływa się w ustach. Pisaliśmy jak zrobić pyszny dżem z dyni. Radziliśmy jak przygotować zupę krem z dyni. 

marynowana dynia
 YouTube/@kuchniapysznosci