Wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem - klasyka w nowym wydaniu
Wytrwane pączki z mięsnym nadzieniem to pomysł na niezwykłą przekąskę, która posmakuje każdemu. Pączki idealnie sprawdzą się na kolację, podwieczorek, spotkania z przyjaciółmi, imprezę, są puszyste i pyszne. Poznaj przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem, serem i szczypiorkiem.
Szukasz pomysłu na pyszną przekąskę? Wytrawne pączki z szynką drobiową, szczypiorkiem i parmezanem to hit imprezowy i idealne danie na szybki podwieczorek. Pączki wytrawne z curry i papryką słodką są bardzo aromatyczne, a uzupełnione resztą składników smakują rewelacyjnie.
Maślanka i jajka muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej ochłodzą ciasto i olej, a pączki zaczną się dusić, nie smażyć na oleju. Szynkę, parmezan i szczypiorek posiekaj naprawdę drobno, żeby ciasto było zwarte i nie rozleciało się podczas smażenia.
Szukasz pomysłu na świetną przekąskę? Tu poznasz przepis na wytrawne racuchy z warzywami, są lekkie i pyszne, idealne na lunch lub kolację.
Przepis na wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem
Składniki na 5-6 porcji:
70 g mąki ziemniaczanej
70 g mąki pszennej
100 ml maślanki
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pieprz
szczypta papryki słodkiej mielonej
szczypta curry
100 g szynki drobiowej
pęczek szczypiorku
2 łyżki startego parmezanu
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić wytrawne pączki z mięsnym nadzieniem?
Mąki przesiej z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski, dodaj sól, paprykę, curry, pieprz, wlej maślankę, wbij jajka i ucieraj, aż powstanie jednolite ciasto.
Szczypiorek posiekaj drobno, posiekaj również szynkę, szczypiorek, szynkę i starty parmezan dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj łyżką. Rozgrzej sporą ilość oleju i łyżką wykładaj przygotowaną masę.
Źródło zdjęcia: canva/Eva Elijas Pączki smaż przez około 3 minuty na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj. Smacznego.