Z tą książką będziesz gotowa na każdą okazję. „Moje sprawdzone przepisy” Henryki Tuszyńskiej
Szukasz ciekawych przepisów, które wiadomo, że przyniosą pyszny efekt? W takim razie książka Henryki Tuszyńskiej „Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” jest właśnie dla ciebie. Znajdziesz tam wielokrotnie wypróbowane przepisy dosłownie na każdą okazję.
W poszukiwaniu smaku na każdą okazję
Ile razy szukałeś przepisów na smaczny obiad lub pożywne śniadanie? A może przeczesywałeś Internet, by znaleźć doskonałą recepturę na danie, które zachwyci gości podczas imprezy? Jeśli miałeś z tym do czynienia, a mimo to poszukiwania niekiedy kończyły się fiaskiem, to pora sięgnąć po książkę Henryki Tuszyńskiej.
„Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” Wydawnictwa Pascal pełne są znakomitych przepisów dosłownie na każdą okazję. To 120 przepisów i 130 równie apetycznych zdjęć wykonanych przez Henrykę Tuszyńską . W bogatej w receptury książce odnajdziesz przepisy, które zostały wielokrotnie sprawdzone przez Autorkę. Henryka Tuszyńska pisze we wstępie:
Prezentuję w książce wypróbowane przepisy, niezawodne, dopracowane i udoskonalane przez wiele lat gotowania. To po prostu moje sprawdzone przepisy, a potrawy, które według nich przyrządzam, wywołują uśmiech na twarzy domowników i zbierają pochwały od gości
Tylko sprawdzone przepisy, czyli czytaj i gotuj
W książce Henryki Tuszyńskiej znajdziesz sprawdzone przepisy na śniadania, a tam między innymi recepturę na domowe gofry, szakszukę, placuszki dyniowe z jabłkami, czy serniczki z patelni z frużeliną wiśniową . Brzmi smacznie? Dalej jest jeszcze pyszniej. Odnajdziemy też sprawdzone przepisy na zupy takie jak ogórkowa z ziemniakami, flaczki z boczniaków i barszcz czerwony z krokietami . Wybór jest ogromny, a Henryka Tuszyńska podkreśla:
W książce znajdziesz przepisy, inspiracje kulinarne i pomysły zarówno na tradycyjne potrawy, jak i te z nutą nowoczesności
„Moje sprawdzone przepisy. Pyszna kuchnia na co dzień i na imprezy” serwują wypróbowane przez Autorkę receptury na dania główne. Poznamy przepis na kotlety siekane z kurczaka i warzyw z dodatkiem talarków ziemniaczanych i sałatki ze świeżych warzyw, pałki z kurczaka pieczone z warzywami, czy pizzę z sosem pomidorowym. Jednak po obiedzie pora zająć się kolacją. Tam znajdziemy smaki dzieciństwa, takie jak fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty z sosem pieczarkowym. Odnajdziemy przepis na tradycyjną fasolkę po bretońsku, która pachnie czosnkiem i pomidorami. Autorka radzi, by podawać ją z grzankami pełnymi ziół.
Dania w sam raz na imprezę
Henryka Tuszyńska zna też smaczne przepisy na dania, które sprawdzą się podczas imprez. Autorka w swojej książce serwuje nam wypróbowane receptury na tatara wołowego z żółtkiem, marynowanymi grzybkami, korniszonami, czerwoną cebulą i kaparam i. Do tego sałatka warstwowa gyros z kapusty pekińskiej, kurczaka, kukurydzy i papryki. Wrażenia na gościach zrobią zapewne gruszki zapiekane z serem pleśniowym i orzechami, polane miodem.
Warto zaznaczyć, że każdy łasuch w książce Henryki Tuszyńskiej znajdzie coś dla siebie. Są tu przepisy na apetyczne ciastka i ciasteczka . Wśród nich receptura na ptysie z bitą śmietaną, pączki z kremem karmelowym i czekoladą, czy rurki z ciasta francuskiego nadziewane kremem. Szczególne miejsce mają też przepisy na ciasta i torty. Dowiesz się, jak zrobić sernik baskijski, malinową chmurkę z 4 warstw, czy tort kokosowo-migdałowy.. Pisaliśmy o najlepszym sposobie na soczyste kotlety mielone. Informowaliśmy o zaporowych cenach dań wielkanocnych od Magdy Gessler.