Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 07.03.2024 10:06

To najlepszy sposób na kotlety mielone. Z jedną sztuczką wychodzą cudownie soczyste

kotlety mielone
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Kotlety mielone są daniem, które często przyrządzamy na obiad. Dzięki tej sztuczce staną się cudownie soczyste i mięciutkie w środku. Do tego chrupiąca skórka i obiad, za którym przepadają smakosze, raz- dwa jest gotowy. 

Kotlety mielone najlepsze na obiad

Kotlety mielone często goszczą na naszych stołach. Smaczne i proste w przygotowaniu mają wielu wiernych zwolenników. Do tego ziemniaki, buraczki i apetyczny posiłek w niedługim czasie jest już gotowy. Najbardziej lubimy soczyste i mięciutkie mielone. Jednak nie zawsze takie wychodzą.

Czasem są zbyt suche i spieczone. Co zrobić, by kotlety mielone zachwycały soczystością? Należy pamiętać o dolaniu wody podczas ich smażenia. Mielone muszą się dusić, wówczas wyjdą takie, jak chcemy, czyli cudownie soczyste. Podobny patent znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli i leckeres Mittagessen. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

kotlety mielone
 Fot. YouTube/KuchniaMarioli
Wsyp mąkę do miski, dodaj majonez i wymieszaj. Za ten patent ktoś powinien dostać medal Ta herbata szkodzi naszej wątrobie. Polacy piją ją często

Jak zrobić soczyste kotlety mielone?

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz 
  • majeranek
  • woda
  • bułka tarta

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od namoczenia kajzerki w wodzie. Następnie odciśnij ją i dodaj do mięsa mielonego. Wbij jajko, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dolej ¼ szklanki wody, dołóż zmiksowaną cebulę i czosnek. Wyrabiaj masę mięsną i odstaw ją na 15 minut.

Formuj kotlety mielone i obtaczaj je w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, by uzyskały rumiany kolor. Na początku na dużym ogniu, potem zmniejsz moc palnika. W trakcie smażenia podlewaj je wodą i duś. Kotlety wyjdą soczyste i będą miały chrupiącą skórkę.

Kotlety mielone soczyste jak nigdy

Ten sposób sprawi, że danie zachwyci soczystością i miękkością. Jednocześnie kotlety będą miały przyjemnie chrupiącą skórkę. Nie wyjdą zbyt twarde ani spieczone. Patent z dolaniem wody podczas smażenia i duszenie kotletów pozwoli zachować soczystość mięsa.

Potrawę podawaj z ziemniakami lub kaszą. Do tego buraczki albo ulubiona surówka i każdy smakosz nie odejdzie głodny od stołu. Taki obiad polubi cała rodzina. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wiosenną sałatkę makaronową. Radziliśmy , jak zrobić kurczaka zapiekanego z ananasem i serem. 

kotlety mielone
 Fot. YouTube/KuchniaMarioli