Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzucam wszystko do jednego gara i mam obiad na cały weekend. To najlepszy gulasz, sekret tkwi w mięsie
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.03.2024 09:19

Wrzucam wszystko do jednego gara i mam obiad na cały weekend. To najlepszy gulasz, sekret tkwi w mięsie

gulasz w garnku
Fot. Canva/Richard Stonehouse

Przygotowanie obiadu nie musi trwać wieki. Wystarczy wrzucić wszystko składniki do jednego garnka i gulasz na obiad gotowy. Za jego smak odpowiada przede wszystkim mięso. Zrób to pyszne danie i zaskocz rodzinę.

Świetny gulasz na obiad

Gulasz jest jednym z najlepszych dań na obiad. Nie tylko ze względu na smak, ale także na samo przygotowanie. Jest ono bardzo łatwe, a w dodatku robi się bardzo szybko. Często mówię, że to danie robi się samo. Wystarczy przygotować mięso i warzywa, wrzucić do garnka i gotowe.

Koszt gulaszu również nie jest wysoki. Wszystkie potrzebne produkty są tanie i łatwo dostępne. Przekonasz się o tym za chwilę, kiedy przedstawię ci listę potrzebnych składników. 

łopatka wieprzowa.jpg
Fot. Canva/littleny

 

Dodaję do jarzynowej składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Smakuje 100 razy lepiej

Sekret gulaszu tkwi w mięsie

Najważniejszym składnikiem tego obiadu jest mięso. To ono odpowiada za smak gulaszu. W tym przypadku najlepiej sprawdzi się łopatka wieprzowa. Na tym produkcie nie warto oszczędzać. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 l bulionu
  • 50 g mascarpone
  • 20 g mąki pszennej
  • suszony rozmaryn
  • pieprz
  • sól

Przepis na gulasz

Do garnka wlej bulion i zagotuj. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę również obierz i pokrój w małą kostkę. Mięso umyj, a następnie pokrój w kostkę i oprósz w mące.

Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i podsmaż na niej przygotowane mięso. Następnie przełóż je do bulionu i gotuj do miękkości. Marchewki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry.

Na patelni po mięsie podsmaż cebulę oraz marchewkę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Po około 10 minutach przełóż oba warzywa do bulionu. Wsyp pokrojone wcześniej ziemniaki. 

Duś pod przykryciem do momentu zmięknięcia ziemniaków. Na koniec dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj. Szybki i smaczny gulasz gotowy. Sprawdź babciny przepis na mazurka oraz dowiedz się, jaki składnik musi znaleźć się w twojej sałatce jarzynowej

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Langan