Wolę tę zupę nawet od szczawiowej. Jest bardzo zdrowa, zrobisz ją w 30 minut
Odkąd mam ten przepis, bardzo rzadko wracam do zupy szczawiowej. Ta jest znacznie smaczniejsza, a potrzebny składnik jest dostępny przez cały rok. Zrób ją moim sposobem, a nie zawiedziesz się. Przygotowanie nie trwa dłużej niż 30 minut.
Zupa, która pobija szczawiową
Szczawiowa jest smaczna i dostarcza wiele potrzebnych składników odżywczych. Niestety potrzebny do jej ugotowania szczaw, nie jest dostępny przez cały rok. To już poważna przeszkoda.
Dlatego postanowiłem znaleźć inną, lecz tak samo wartościową polewkę. Zupa szpinakowa okazała się strzałem w dziesiątkę. Domownicy ją pokochali, a dzięki dostępnym składnikom mogę gotować ją przez cały rok. Chętnie podzielę się z tobą przepisem. Znajdziesz go w dalszej części artykułu.
Dodaję do jarzynowej składnik, o którym nikt by nie pomyślał. Smakuje 100 razy lepiej Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razyPotrzebne składniki
Najważniejszym produktem, którego nie może zabraknąć, jest oczywiście szpinak. Może być zarówno świeży, jak i mrożony. Dostosuj się do tego, co akurat znajdziesz w sklepie. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.
Składniki:
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 40 g masła
- 1 opakowanie topionego serka
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
- 4 jajka
Przepis na zupę szpinakową
Bulion warzywny przelej do garnka i zagotuj. W czasie podgrzewania dokładnie wypłucz i umyj liście szpinaku. Następnie drobno go posiekaj. Wrzuć do gotującego się bulionu.
Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i dodaj do garnka. Do zupy włóż masło oraz topiony serek. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się ze sobą połączyły. Gotuj przez 15 minut pod przykryciem. Dopraw solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszaj i gotowe. Zupę szpinakową podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Sprawdź, jak błyskawicznie zrobić gulasz oraz dowiedz się, jakie grzyby pojawiły się w polskich lasach.