Smakosze.pl Przepisy Z tym dodatkiem surówka z kiszonej kapusty smakuje lepiej niż z restauracji. Pasuje do każdego obiadu
YouTube/@SmakowiteDania

Z tym dodatkiem surówka z kiszonej kapusty smakuje lepiej niż z restauracji. Pasuje do każdego obiadu

29 listopada 2023
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Ciężko o dobry obiad, gdy na talerzu brak warzywnego dodatku. Najczęściej jego rolę pełni surówka. Istnieje wiele przepisów, jednak tym razem polecam coś wyjątkowego. Ta surówka z kiszonej kapusty zachwyciła mnie od pierwszego kęsa. Wszystko za sprawą jednego dodatku.

Surówka z kiszonej kapusty lepsza niż z restauracji

Pyszna surówka z kiszonej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. W każdym domu przygotowuje się ją inaczej. Ostatnio próbowałem surówkę, która bije na głowę nawet te z restauracji .

Okazuje się, że nic tak dobrze nie podkreśla smaku surówki z kiszonej kapusty, jak dodatek chrzanu ze słoiczka . Wyrazisty składnik pasuje idealnie. Taka surówka doskonale sprawdzi się w roli dodatku do obiadu. Niezależnie od tego, czy to będzie ryba, czy kotlety.

skłądniki na surówkę.jpg
YouTube/@SmakowiteDania
Wymieszaj mięso z kilkoma składnikami, ułóż na blasze i zapiecz. Te kotlety biją na głowę zwykłe mielone

Surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem chrzanu

Oczywiście chrzan nie jest jedynym dodatkiem do tej surówki. Lista składników jest krótka i większość z nich znajdziesz we własnej kuchni. Co będzie potrzebne?

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • marchewka
  • cebula
  • jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól

Prosty przepis na przepyszną surówkę

Przygotowanie surówki zacznij od odsączenia i poszatkowania kiszonej kapusty . Jeśli nie lubisz bardzo kwaśnych smaków, możesz ją przepłukać wcześniej w zimnej wodzie. Jednak nie polecam takiego rozwiązania. Płukaniem pozbędziesz się najbardziej wartościowych składników odżywczych, które są zawarte w kiszonej kapuście.

Szatkowanie kapusty.jpg
YouTube/@SmakowiteDania

Cebulę drobno posiekaj, a jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podobnie zrób z marchewką. Rozdrobnione składniki wymieszaj w dużej misce. Na koniec dodaj chrzan i majonez. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania. Po ponownym wymieszaniu wstaw surówkę do lodówki na 30 minut .

Po tym czasie smaki powinny się już dobrze przegryźć i surówka będzie gotowa. Możesz ją podawać do dań rybnych, mięsnych i jarskich. Idealnie pasuje do wszystkiego . Podobny przepis można znaleźć na kanale SmakowiteDania na YouTube. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w niniejszym artykule. Polecam również przepis na tę surówkę . Jeśli nie masz pomysłu na obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis .

Surówka z kapusty i chrzanu.jpg
YouTube/@SmakowiteDania
Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Zdumiewa, w czym marynował kotlety schabowe. Gdy spojrzał jak się smaży, już wiedział jaki będzie efekt
Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy