Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Pomarańcze już za chwile zagoszczą na świątecznych stołach. Prosta sztuczka kuchenne z udziałem widelca może więc okazać się bardzo pomocna. Wiemy, kiedy warto ją zastosować. Będziecie zaskoczeni, jak jest skuteczna.
Sztuczka kuchenna z udziałem widelca
Widelec zazwyczaj służy nam do jedzenia lub rozgniatania składników wykorzystywanych do przygotowania potraw. Okazuje się jednak, że może być przydatny także wtedy, gdy będziemy chcieli sięgnąć po pomarańczę.
O tym, że sztuciec pomoże uwolnić sok z owocu, wiedziałam już wcześniej. Ogromnie zaskoczyło mnie jednak, jak prosta sztuczka kuchenna umożliwia bezproblemowe usunięcie skórki z pomarańczy. W dalszej części artykułu opisuję, jak poradzić sobie z tym właśnie zadaniem.
Zanim zaczniesz lepić wigilijne pierogi zrób to. Przewidujące osoby wyjmują je z zamrażarki kiedy trzebaPomarańcza bez skórki w kilku krokach
Nikogo nie cieszy pryskający podczas obierania pomarańczy sok. Korzystając ze sztuczki kuchennej z widelcem, nie dojdzie do zachlapania nim oczu. Jak to możliwe? Lekko ugnieciony owoc można bez trudu obrać ze skórki, korzystając właśnie z tego sztućca.
Wystarczy najpierw jednym z ząbków „naciąć” zewnętrzną warstwę pomarańczy dookoła, a następnie za pomocą rączki oddzielić ją od soczystego wnętrza.
Teraz już tylko lekkie przekręcenie obierki dookoła osi owocu dzieli na od zdjęcia skórki z jednej z połówek. Drugą oczyścimy, podnosząc ją do szczytu półkola. Efektem będzie pomarańcza gotowa do spożycia.
Jak wykorzystać pomarańcze w kuchni?
Oprócz zjedzenia owocu sauté możemy go dodawać do wielu dań. Najczęściej używany jest sok, ale w deserach również obrany z białej otoczki miąższ znajdzie zastosowanie. To świetny dodatek np. do owsianki.
Jeśli nie wiecie jak wybrać wyjątkowo soczyste pomarańcze, zerknijcie na nasz poradnik. Z tego artykułu natomiast dowiecie się jak poradzić sobie z wyciśnięciem soku z owocu, gdy nie macie pod ręką odpowiedniego sprzętu.