Smakosze.pl

YT/gotujebolubiefit

Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Lepiej zapamiętaj ten przepis, po spróbowaniu zrobisz ją nieraz

9 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Do smacznej surówki nie potrzeba wiele. Prosty rarytas z pięciu niedrogich produktów wykonanie w mniej niż kwadrans, a wasza rodzina będzie nim zachwycona. Zrobicie więcej niż raz.

Tania i smaczna surówka skusi każdego

Lubię surówki, które są proste, smaczne i tanie. Jesienią i zimą trudno o świeże produkty do ich przygotowania, ale nie jest to niemożliwe. Od dłuższego czasu w moim domu gości jeden szczególnie bliski całej mojej rodzinie przepis.

Nie wymaga zakupów w specjalistycznych sklepach, a składniki są zdrowe, sezonowe i wyśmienite. Co wrzucam do mojej surówki? Dowiecie się, zaglądając do zamieszczonego poniżej przepisu.

Kapusta pekińska do surówki.jpg
YT/gotujebolubiefit
Deser z chleba

Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

CZYTAJ DALEJ

Prost przepis na surówkę do obiadu

Jesienią, gdy coraz mniej jest świeżych warzyw i owoców, warto postawić na surówki z kiszonkami. W mojej recepturze kwaśne ogórki spotkają się z jabłkiem i kapustą pekińską, tworząc znakomite trio. Wzbogacę je prostym sosem. Każdy będzie zadowolony.

  • pół średniej kapusty pekińskiej
  • 2 słodkie jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Z niewielkiej liczby produktów można wyczarować nie lada rarytas. Do tej surówki pasuje niemal każdy obiadowy przysmak. Postępujcie zgodnie z poniższą instrukcją, a na pewno wam się uda.

Jak zrobić pyszną surówką pasującą do każdego obiadu?

Zaczynam od podzielenia kapusty pekińskie na liście i opłukania ich pod bieżącą wodą. Myję też jabłka, a ogórki kiszone wyjmuję z zalewy. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do dużej miski.

Dodaję jogurt naturalny oraz majonez. Doprawiam solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję porcją posiekanej natki pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki. Wypróbujcie słodką kompozycję z selerem i rodzynkami . Być może skusi was też sycąca surówka z czerwoną fasolą .

Surówka pyszna.jpg
YT/gotujebolubiefit

 

Katarzyna Bosacka o pomidorach

Bosacka wzięła koncentrat pomidorowy i powiedziała całą prawdę. Tego nikt się nie spodziewał

CZYTAJ DALEJ
Pyszne rogale świętomarcińskie

Z tym przepisem rogale świętomarcińskie wychodzą lepiej niż z cukierni. Najważniejsza jest jedna sztuczka

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >