Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Lepiej zapamiętaj ten przepis, po spróbowaniu zrobisz ją nieraz

Ta surówka pasuje do każdego obiadu. Lepiej zapamiętaj ten przepis, po spróbowaniu zrobisz ją nieraz

Surówka pasującą do każdego obiadu
YT/gotujebolubiefit

Do smacznej surówki nie potrzeba wiele. Prosty rarytas z pięciu niedrogich produktów wykonanie w mniej niż kwadrans, a wasza rodzina będzie nim zachwycona. Zrobicie więcej niż raz.

Tania i smaczna surówka skusi każdego

Lubię surówki, które są proste, smaczne i tanie. Jesienią i zimą trudno o świeże produkty do ich przygotowania, ale nie jest to niemożliwe. Od dłuższego czasu w moim domu gości jeden szczególnie bliski całej mojej rodzinie przepis.

Nie wymaga zakupów w specjalistycznych sklepach, a składniki są zdrowe, sezonowe i wyśmienite. Co wrzucam do mojej surówki? Dowiecie się, zaglądając do zamieszczonego poniżej przepisu.

Kapusta pekińska do surówki.jpg
YT/gotujebolubiefit
Ułóż chleb w misce, zalej tą mieszanką i wstaw do piekarnika. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Prost przepis na surówkę do obiadu

Jesienią, gdy coraz mniej jest świeżych warzyw i owoców, warto postawić na surówki z kiszonkami. W mojej recepturze kwaśne ogórki spotkają się z jabłkiem i kapustą pekińską, tworząc znakomite trio. Wzbogacę je prostym sosem. Każdy będzie zadowolony.

Składniki:

  • pół średniej kapusty pekińskiej
  • 2 słodkie jabłka
  • 4 ogórki kiszone
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 50 g majonezu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • natka pietruszki do posypania (opcjonalnie)

Z niewielkiej liczby produktów można wyczarować nie lada rarytas. Do tej surówki pasuje niemal każdy obiadowy przysmak. Postępujcie zgodnie z poniższą instrukcją, a na pewno wam się uda.

Jak zrobić pyszną surówką pasującą do każdego obiadu?

Zaczynam od podzielenia kapusty pekińskie na liście i opłukania ich pod bieżącą wodą. Myję też jabłka, a ogórki kiszone wyjmuję z zalewy. Wszystkie składniki kroję w kostkę i wrzucam do dużej miski.

Dodaję jogurt naturalny oraz majonez. Doprawiam solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję porcją posiekanej natki pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na surówki. Wypróbujcie słodką kompozycję z selerem i rodzynkami. Być może skusi was też sycąca surówka z czerwoną fasolą.

Surówka pyszna.jpg
YT/gotujebolubiefit